Podvody s cennými papíry se nevyplácí - Goffer zaplatí 10 lety

New York – Za zneužívání důvěrných informací při obchodování s cennými papíry si bývalý obchodník s cennými papíry Zvi Goffer odsedí deset let ve vězení. Finančník byl odsouzen v rámci širšího vyšetřování zneužívání důvěrných informací zaměřeného proti hedgeovým fondům a obchodníkům v souvislosti s aférou fondu Galleon. Trest tak zapadá do kampaně americké vlády proti finanční kriminalitě na Wall Street.

Podvodník Goffer pracoval i pro hedgeový fond Galleon Group a podle žalobce tak šéfoval skupině, která obchodovala s informacemi o plánovaných převzetích. Šéf fondu Raj Rajaratnam byl totiž v květnu také shledán vinným z konspirace a podvodu v případě zneužívání důvěrných informací při obchodování s cennými papíry. Rozsudek však soud vynese až 13. října. Státní žalobce požaduje pro Rajaratnama vězení od 19,5 do 24,5 roku.

Kromě odnětí svobody bude muset Goffer ještě zaplatit deset milionů dolarů (tedy 184 milionů korun). Před soudem se za své činy se slzami omluvil běžným investorům, vládě i své rodině. „Myslel jsem že se dostávám na hranu, takže můžu soutěžit s velkými hedgeovými fondy,“ uvedl Goffer ve svém připraveném projevu. „Dnes tomu musím čelit a jsem zhrozen,“ dodal ke svým činům.

Gofferovu ženu při vyhlašování rozsudku téměř zatkli

Goffer požádal soud o shovívavost s tím, že od té doby, co se zločinu dopustil, už je zcela jiným člověkem. Původně pro něj žalobci žádali více než deset let. I tak je však Gofferův rozsudek nejtvrdší z těch, které za podobné přečiny za posledních minimálně osm let federální soud v Manhattanu uložil.

Soudce Richard Sullivan:

„Je to tragický den. Jakýkoliv nižší trest by poslal do světa špatnou zprávu.“

Gofferova žena se po vyhlášení rozsudku otevřeně rozplakala. „Co budu dělat? Je to tak nefér,“ rozkřikla se v soudní síni. Poté, co přihlížející, který se snažil Gofferovou uklidnit, zaklel, soudce pohrozil, že ji zatkne za narušování soudního řádu.

Makléř
Zdroj: ČTK/AP Photo/Aaron Favila

Aféra má i další obviněné

Celá aféra má i další odsouzené. Jedním z nich je konzultantka Winifred Jiauová. Ta si odsedí čtyři roky. Podle předložených dokladů byla Jiauová dva roky placena firmou Primary Global Research za poskytování informací o technologických firmách.