Daňová reforma negativně postihne i drobné investory

Praha – Ministerstvo financí bez „zbytečné“ publicity připravilo změnu, která silně zkomplikuje život naprosté většině drobných investorů na kapitálových trzích, píší dnešní Hospodářské noviny. Úředníci ministerstva totiž do návrhu zákona o zřízení jednoho inkasního místa, který v úterý prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně, zakomponovali výrazné zpřísnění podmínek zdaňování zisku z prodeje cenných papírů. Ministerstvo zároveň do poslaneckých řad poslalo se zásadní chybou důležitou novelu, která má zrušit 15procentní daň z dividend.

V současnosti zaplatí 15procentní daň pouze investor, který prodá akcie do šesti měsíců od jejich nabytí a realizuje přitom zisk vyšší než 15 tisíc korun. Ovšem podle návrhu zákona by se tento „časový test“ měl od roku 2013 prodloužit na pět let a daň zvýšit na 19 procent.

Podle představitelů kapitálových trhů je toto opatření naprosto nesmyslné. Vadí jim, že s nimi ministerstvo změnu nekonzultovalo. „Zvýší se pouze administrativa, a to jak na straně klienta, který bude muset při vystoupení z podílového fondu podávat daňové přiznání, tak i na úrovni státu při výběru té daně,“ prohlásil předseda Asociace pro kapitálový trh Josef Beneš.

Jak investují Češi na burze

Podle odhadů asociace pro kapitálový trh investuje v podílových fondech zhruba 1,5 milionu domácností.

Podle odhadů pražské burzy aktivně obchoduje na jejím parketu až 100 tisíc lidí.

Finanční trhy
Zdroj: ČTK/AP Photo/Michael Probst

Na dani nevydělá ani stát, už vůbec ne drobný investor

Beneš dodává, že příjem státu bude jen zanedbatelný: „Odhadujeme to asi na čtvrt miliardy korun, stát přitom bude muset vynaložit na výběr daně nemalé prostředky.“ Případná změna bude mít podle něj negativní dopad především na fondy peněžního trhu, u nichž je doporučovaný roční investiční horizont.

Martin Jareš z odboru daňové strategie ministerstva financí

„Uvažovali jsme tak, že by bylo pro daňovou veřejnost a politiky snáze skousnutelné, kdyby se zvýšilo zdanění někde, kde jsme ho měli dlouhodobě hodně nízké. Využila se vhodná příležitost, když se ruší zdanění dividend, pojďme někde jinde trošku přitvrdit a uvést to do rovnováhy.“

„Spíše jsme vycházeli z toho, že malý investor si prostě místo šesti měsíců počká pět let nebo nebude do akcií tolik investovat. Ten, kdo investuje ve velkém, stejně daňové přiznání podává,“ uvádí Jareš.

Nový způsob danění zisků z akcií (zdroj: ČT24)

Ekonomičtí odborníci návrh zákona vesměs odsuzují

Odborníci si však myslí, že nakonec by důsledkem prodloužení časového testu mohl být úbytek drobných investorů. „Neprospěje to vůbec nikomu. Je to jen zbytečná komplikace, která podlomí ochotu lidí investovat na akciových trzích a zabrzdí to rozvoj kapitálového trhu, který je i tak u nás ve srovnání se západním světem někde na úrovni předminulého století,“ uvádí hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

„Stát nezíská žádnou závratnou sumu na této dani, jde maximálně o desítky milionů korun,“ prohlásil ředitel makléřské společnosti Cyrrus Jan Procházka. Pražská burza se kvůli tomu nezavře, ale její nutný rozvoj pro běžné občany je prý zbytečně tlumen. „Takže ty stohy papírů o finanční gramotnosti zase padnou pod stůl, protože stát v podstatě chce, aby si lidé na důchod spořili sami, aby znali produkty, ale na druhou stranu jim daňově vstříc nevyjde,“ poznamenal.

Petr Koblic, šéf pražské burzy

„Návrh povede ke zvýšení administrativní zátěže investorů i finančních úřadů a celkový efekt pro stát bude spíše záporný.“

„Návrh z prodlouženého daňového testu může paradoxně vyústit v to, že investoři prostě nebudou dodržovat šestiměsíční daňový test jako doteď, ale buď přestanou obchodovat a nebo ta lepší varianta, že prostě budou točit peníze rychleji bez toho, aniž by si hlídali předchozích šest měsíců,“ myslí si makléř Komerční banky Radek Neumann.

„My se tady snažíme zapojit maximálně drobné investory do investovnání. To se nám v poslední době začalo dařit a toto je trochu rána pod pás, která možná drobné investory od větší aktivity může odradit,“ doplňuje mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík.

Chyba v zákoně? Daň z dividend nezaplatí jen cizinci

Podle HN poslalo ministerstvo financí do Poslanecké sněmovny se zásadní chybou důležitou novelu, která má zrušit 15procentní daň z dividend. Návrh měl ulevit - tím, že odstraní dvojí zdanění výplaty podílu ze zisku - tisícům vlastníků firem. Místo toho novela, kterou schválila vláda a v prvním čtení i poslanci, osvobozuje od srážkové daně, tedy daně z dividend, jen zahraniční vlastníky ze zemí Evropy.

Makléř
Zdroj: ČTK/AP Photo/Michael Probst

Ministerstvo financí se poté, co na celou záležitost upozornili daňoví odborníci, hájilo tím, že jde o pouhý překlep. „Bohužel se to stalo. Je to překlep, který bude odstraněn,“ prohlásil náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Dosud jsou přitom investoři inkasováni fakticky dvakrát - platí daně z dividend společnosti, jejíž zisky už předtím zdanil stát.