Hodnota řeckých dluhopisů může klesnout až o polovinu

Atény - Řecko přemýšlí, jak vyřešit svou dluhovou krizi, a jedna z verzí údajně počítá i s vyhlášením platební neschopnosti. Držitelé řeckých dluhopisů by v takovém případě mohli přijít až o polovinu své investice, jak podle řeckých médií uvedl tamní ministr financí Evangelos Venizelos. Přestože mluvčí řecké vlády tyto informace popřel, objevily se ve dvou řeckých listech.

Řecká média uvádí, že ministr hovořil se zákonodárci o třech scénářích, jak současnou dluhovou krizi řešit. Zatímco první verze počítá s řízeným bankrotem, druhá verze bere v úvahu i bankrot nekontrolovaný. Třetí scénář pracuje s verzí, že Řecko si zajistí druhý záchranný úvěr za 109 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu korun). Peníze má už přislíbené, ale dokud je neschválí členské země eurozóny, k jejich vyplacení nemusí vůbec dojít.

Podle večerníku Ta Nea Venizelos při rozpravě se zákonodárci prohlásil, že požadovat odpis 50 procent investice bude nebezpečné. List se přitom odvolává na zdroj, který zaslechl rozhovor mezi ministrem a zástupci vládní socialistické strany. „Od mnohých by to vyžadovalo dohodnutou a koordinovanou snahu,“ řekl prý ministr.

Řecko
Zdroj: ČT24

Mluvčí ministerstva financí uvedla, že zprávy z novin nemůže komentovat. Ovšem mluvčí vlády Angelos Tolkas je rovnou odmítl a odvolal se na červencový summit eurozóny v Bruselu: „My jsme si zvolili, aby Řecko zůstalo v srdci Evropy. A to tím, že se zavedou opatření přijatá 21. července.“ Právě na summitu byla další pomoc Řecku dohodnuta. Vláda podle mluvčího vyvíjí snahu, aby zabránila jakékoli platební neschopnosti či jinému kolapsu země.

Moody's snížila ratingy osmi řeckých bank 

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes zhoršila úvěrové hodnocení osmi řeckých bank o dva stupně kvůli problémům tamní ekonomiky a poklesu vkladů. Výhled ratingů všech osmi bank zůstává negativní. Agentura snížila rating finančních ústavů National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece a Attica Bank na stupeň Caa2 z B3. Rating bank Emporiki Bank of Greece a General Bank of Greece klesl na B3 z B1. Finanční trhy podle agentury Reuters snížení těchto ratingů očekávaly.

Agentura Moody's
Zdroj: ČT24

V průběhu tohoto týdne se řecká vláda rozhodla rozšířit úsporná opatření. Snaží se tak přesvědčit zahraniční věřitele, aby uvolnili další peníze ze záchranného úvěru, které mají zemi pomoci odvrátit hrozbu platební neschopnosti.