Sněmovna schválila zavedení exekuce dávky na živobytí

Praha – Sněmovna dnes schválila koaliční většinou předlohu, podle které bude dávka na živobytí podléhat exekuci a dlužníci dostanou možnost podepsat na tuto dávku s úřady dohodu o srážkách. Jejím cílem je podle autorek Ivany Řápkové (ODS) a Lenky Kohoutové (ODS) zvýšit vymahatelnost pokut a poplatků od lidí pobírajících dávky. Novela zákona o hmotné nouzi míří navzdory kritice opozice do Senátu.

Zatímco v prvním čtení se postavili proti předloze i někteří koaliční poslanci, dnes byli jednotní. Očekává se, že Senát, v němž má převahu levice, novelu sněmovně vrátí.

Zákon má zabránit zneužívání dávek

„Když je někdo v hmotné nouzi, ať nepáchá přestupky,“ říká Řápková.

Předkladatelky poukazují na praxi, kdy lidem vznikne nárok na dávku, ale nezaplacené pokuty uložené kvůli přestupkům a různé dlužné poplatky z ní neuhradí. Lidem by podle předlohy zůstalo po srážkách existenční minimum, které nyní činí 2 020 korun na měsíc. Pokud by brali dávky za celou rodinu, zbylo by jim podle pozměňovacího návrhu sociálního výboru existenční minimum vypočítané pro všechny její členy.

Exekuce na dávky v hmotné nouzi navíc nebude u dlužníků automatická. Zůstane jim  možnost přistoupit na dohodu. O část dávek přijdou jen ti, kteří své dluhy platit nechtějí. Podle autorek je nutné zvýšit odpovědnost příjemců dávek a zamezit situacím, kdy lidé sociální systém zneužívají. „Je potřeba prostě vytvořit nástroj k tomu, aby protiprávní jednání mohlo být postiženo,“ potvrdil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Reportáž Jakuba Kalenského (zdroj: ČT24)

Novela ulehčí situaci především radnicím. „Jedná se především o to, aby obce měly možnost vymáhat dluhy za pokuty,“ upozornila Řápková. Své o tom, jak je to nyní obtížné, ví ještě z dob, kdy byla chomutovskou primátorkou. Před dvěma lety tam město pod jejím vedením začalo dlužníkům zabavovat dávky přímo na úřadě. Řápkovou za to kritizoval ombudsman i vládní zmocněnec pro lidská práva, její postup prošetřovalo i ministerstvo spravedlnosti.

ČSSD: Lidé se kvůli novele snáze dostanou do sítí lichvářů

Novela, která dnes prošla sněmovnou, je terčem kritky ČSSD. Poslanec Roman Sklenák (ČSSD) zdůraznil, že existuje rovný přístup k dlužníkům, není ale možné zabavit jim vše. Musí jim zůstat prostředky pro zachování základních životních potřeb. „Předkladatelky to návrhem prolamují,“ upozornil.

Opozice poukazuje i na to, že předloha rozšíří okruh lidí, kterým budou nabízeny a schvalovány různé nevýhodné půjčky. Věřitelé se díky možnosti exekuce dávky na živobytí ke svým penězům totiž snáz dostanou. „Nepřeji si platit lichvářům ze státního rozpočtu,“ uvedl Jeroným Tejc (ČSSD).

Podle Řápkové je však podobná praxe běžná už nyní, lichváři prý na dlužníky čekají už u úřadů, kam si pro dávky jdou. Například na podporu v nezaměstnanosti, nemocenskou, ošetřovné, důchod nebo mateřskou totiž může exekutor sáhnout ve stejné míře jako na plat. Peníze může zabavit až do částky životního minima a nezbytných nákladů na bydlení.