PPF s KKCG za Sazku nabídly téměř čtyři miliardy, Penta by dala pět

Praha – Nejvyšší nabídku ve výběrovém řízení na prodej Sazky podaly finanční skupiny PPF Petra Kellnera a KKCG Karla Komárka, které za loterijní firmu společně nabídly 3,81 miliardy korun. Tendru se zúčastnily i Synot Holding a společnost Charlcoal, napojená na podnikatele Pavla Tykače. Zatím nejde o vítěznou nabídku, protože je ještě nutné prozkoumat, zda nabídka splňuje formální náležitosti výběrového řízení. Penta, která se tendru odmítla účastnit, dnes insolvenčnímu správci společnosti Josefu Cupkovi učinila nabídku, že Sazku koupí za pět miliard. Kupní cenu stanovila na 4,65 miliardy a zároveň nabízí, že uhradí závazky Sazky, které vznikly po prohlášení konkurzu v celkové výši 350 milionů korun. Nezávislý znalecký posudek Ernst & Young ocenil Sazku na 3,57 miliardy.

Právník insolvenčního správce Jan Hrazdíra neuvedl výši nabídek dalších dvou účastníků tendru. Uvedl pouze, že dvě ze tří nabídek překročily znalecký odhad hodnoty Sazky. Zájemci o koupi Sazky měli do dnešních 18:00 poslední šanci podat jejímu insolvenčnímu správci Cupkovi závaznou finanční nabídku. Ten výběrové řízení na prodej Sazky, která je od konce května v konkurzu, vyhlásil 19. srpna. Výsledky prý oficiálně oznámí v pondělí. „Existují možnosti žalob různého charakteru, nicméně si nemyslím, že by pro to existoval jakýkoliv důvod,“ odpověděl Hrazdíra na otázku, zda je možné, aby někdo výběrové řízení napadl žalobou. Po oznámení vítězné nabídky by měl s vítěznou firmou podepsat smlouvu. Tu musí schválit věřitelský výbor a následně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Mluvčí KKCG Dan Plovajko:

„Skupiny KKCG a PPF jsou potěšeny, že předložily ve výběrovém řízení na prodej Sazky nejvyšší nabídku. Jsou přesvědčeny, že nabídnutá cena je reálnou, poctivou a tržní cenou za loterijní společnost, která má stále ztrátové hospodaření. V případě, že bude tato nabídka vybrána, přinese s podporou KKCG a PPF potřebnou stabilitu, finanční zázemí a další rozvoj společnosti Sazka.“

„Jakékoliv nabídky prezentované v tragikomedii Penty jsou irelevantní a nelze je srovnávat s nabídkami, které byly podané v souladu se zákonem.“

Penta
Zdroj: ČT24

Penta připravuje trestní oznámení

Finanční skupina Penta i společnost E-Invest již dříve potvrdily, že se výběrového řízení na prodej Sazky nezúčastní, protože jej považují za zmanipulované a netransparentní. Penta však dnes Cupkovi doručila svoji nabídku, která obsahuje doklad o tom, že kupní cenu 4,65 miliardy složila na účet v Komerční bance. Cupka ale již dříve uvedl, že nebude moci brát na zřetel žádnou nabídku činěnou mimo výběrové řízení, neboť její předkladatel by tím získal neoprávněnou výhodu. „My jsme měli nějaké podmínky tendru, takže ty podmínky splnili tři uchazeči. To víme úplně od začátku,“ potvrdil dnes své stanovisko Cupka. Po zveřejnění výše nabídky PPF a KKCG Penta tendr ostře napadla. Její mluvčí Danko uvedl, že připravuje právní kroky včetně trestního oznámení.

Mluvčí Penty Martin Danko:

„Více než miliardový rozdíl mezi naší závaznou nabídkou a nabídkou označenou jako vítěznou se nedá označit jinak než jako legalizace krádeže ve stylu 90. let pod taktovkou skupin PPF a KKCG. Postupná demontáž a nepřátelské převzetí Sazky pány Kellnerem a Komárkem za asistence správce a soudce zůstanou nesmazatelně zapsané v českém byznysu jako jedna z největších loupeží provedená téměř 20 let po divokých privatizacích.“

„Jakékoli natahování by vedlo ke snížení podílu Sazky na trhu a tím ke snížení její hodnoty,“ tvrdí šéf věřitelského výboru Josef Novotný. Hrozilo by i to, že by firmy, které podaly nabídku, mohly odstoupit, což by znamenalo nutnost vyhlásit nové výběrové řízení, dodal.

Sazku neprodávejte pod 3,6 miliardy

Dnešním výěrovým řízením chtěl ještě zamíchat jeden z hlavních věřitelů Sazky Česká spořitelna. Výbor věřitelů Sazky však dnes její žádost na zrušení nebo změny podmínek výběrového řízení na její prodej zamítl. Zrušení tendru šéf věřitelského výboru Josef Novotný označil za nepravděpodobné už hned po podání žádosti spořitelnou. Později Novotný potvrdil, že se tendr měnit nebude.

V šestičlenném věřitelském výboru Sazky jsou zástupci společností KKCG, Moranda, Siderius, České spořitelny, G-Tech a zástupce držitelů dluhopisů. PPF uvedla, že ve výboru je zastoupena jediným členem, společností Moranda. Spořitelna svůj požadavek odůvodnila tím, že nynější podmínky věřitelům nezaručují maximální výnos. Při zamítnutí jejího návrhu žádala, aby byly doplněny alespoň dodatečné podmínky. Například aby se firma neprodávala v případě, že vítězná suma nepřekročí 3,6 miliardy korun. To je částka, na kterou firmu ocenil posudek Ernst & Young.

Do insolvence a následně do konkurzu se Sazka dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu, jejich pravomoci jsou ale po prohlášení konkurzu silně omezené.