Za vklad do katastru si Češi zřejmě brzy připlatí

Praha - Poplatky za zápis do katastru nemovitostí se zřejmě zdvojnásobí z 500 až na 1000 korun. Počítá s tím vládní novela, která dnes hlasy vládní koalice prošla sněmovnou. Zvýšení má státu podle vlády přinést přes 300 milionů korun ročně. Novelu ještě musí projednat Senát, v němž má většinu opozice, a podepsat prezident republiky.

Své rozhodnutí zvýšit poplatek vláda zdůvodňuje tím, že nynější výše platí od roku 1994 a od té doby se neupravovala. Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) argumentoval také tím, že jinde v Evropě se vybírají i mnohem vyšší poplatky. Například v Německu stojí zapsání rodinného domku do katastru 400 eur, tedy téměř 10 tisíc korun, Rakušané zase platí procento z ceny domu. Také Slováci platí za zápis do katastru více než Češi, zaplatit musí 66 eur, tedy asi 1 600 korun.

Na poplatcích katastrální úřady vyberou stovky milionů korun ročně. Například předloni to bylo 596 milionů korun, z toho 316 milionů korun bylo za vklady do katastru.

Novela uleví firmám s administrativou

Novela, která dnes prošla sněmovnou, nepočítá jen se zvyšováním poplatků, firmám by mohla ulevit od zbytečné administrativy. Nebudou muset třeba přikládat výpisy z obchodního rejstříku, pokud bude možné si údaje ověřit po internetu. Návrhy na zahájení řízení o zápisu se budou podávat na stanoveném formuláři.

Novela má eliminovat podávání šikanózních žalob, jejichž cílem je konkurentovi ztížit či znemožnit zřízení věcného práva k nemovitosti. Katastrální úřady v takovýchto případech sporů o vlastnictví budou moci k nemovitostem přidat pouze „poznámku spornosti“, řízení o vkladu ale nebudou muset přerušovat.

Sněmovna na základě doporučení svého zemědělského výboru a se souhlasem Fuksy tuto pasáž doplnila o povinnost katastrálního úřadu oznámit všem zúčastněným osobám, pokud jejich práva k nemovitosti byla na základě soudního rozhodnutí vymazána.