Finanční arbitr Klufa se rozhodl rezignovat

Praha – Finanční arbitr František Klufa se rozhodl opustit svou funkci. Uvedl, že funkci arbitra nelze kvalitně vykonávat několik období po sobě, a proto se rozhodl k návratu do bankovního sektoru, který je mu vlastní. Své nové působiště blíže nespecifikoval. Z webu kanceláře finančního arbitra vyplývá, že úřad v současné době vede Klufův dosavadní zástupce Petr Scholz.

„Funkci předávám v okamžiku realizované dohody o nastavení rozpočtu kanceláře na nadcházející období dvou let personálně stabilizovanou a připravenou na plnohodnotný výkon svých povinností při rozhodování sporů v nových oblastech finančního trhu v ČR,“ řekl Klufa serveru Euro.cz. Ze své funkce odchází právě v momentě, kdy se mu podařilo posílit zákonné pravomoci úřadu.

Klufa se stal arbitrem v roce 2008. Hlavním úkolem arbitra je řešit smírčí spory mezi klienty a finančními institucemi. Letos 1. července vešla v platnost novela zákona o finančním arbitrovi, na jejímž základě začal úřad nově řešit spory týkající se spotřebitelských úvěrů a kolektivního investování. S posilováním kompetencí arbitra počítá i další připravovaná novela zákona o finančním arbitrovi, která rozšíří jeho působnost na oblast životního pojištění.

Kancelář finančního arbitra je plně hrazena ze státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva financí. Podle původního zákona o finančním arbitrovi bylo financování úřadu zajišťováno prostřednictvím České národní banky. Dříve volila finančního arbitra Poslanecká sněmovna, nově jej jmenuje vláda na návrh ministra financí.