Českým drahám už v nákupu Railjetů nic nebrání

Brno – Českým drahám už nic nebrání, aby uzavřely obchod se společností Siemens. Nákupu šestnácti rychlíkových souprav Railjet dosud bránilo předběžné opatření, které dnes však Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) definitivně zrušil. Kontrakt za pět miliard korun má být podepsán do konce září, kdy také vyprší už jednou prodloužená opce.

Dráhy tak využijí nabídku rakouských spolkových drah. Ty objednaly 67 vlakových jednotek, následně ale zjistily, že šestnáct z nich nepotřebují. České dráhy přitom využily takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění s tím, že jde o neopakovatelně výhodnou nabídku.

Škoda Transportation se postavila proti

Nákup nových vlaků Českým drahám zkomplikovala společnost Škoda Transportation. Firma chtěla zakázku získat pro sebe, proto podala podnět k antimonopolnímu úřadu. Na jeho základě ÚOHS vydal předběžné opatření, které zakázalo drahám obchod se Siemensem uzavřít.

Škoda tvrdila, že je drahám schopna nabídnout levnější vlaky ve srovnatelné kvalitě, a požadovala proto, aby dráhy na nové mezinárodní vlakové soupravy vypsaly výběrové řízení. České dráhy ale na výhodnosti nákupu Railjetů trvaly, podle nich jsou vyzkoušené a u rakouských drah se osvědčily.

ÚOHS dal drahám za pravdu od začátku

Správní řízení tendru zastavil antimonopolní úřad 5. září. Podle místopředsedkyně úřadu Evy Kubišové nebyly zjištěny důvody pro uložení nápravného opatření Českým drahám. Mluvčí ČD Radek Joklík už dříve prohlásil, že tím úřad dal drahám za pravdu při vypsání výběrového řízení bez uveřejnění. Úřad prý potvrdil názor dopravce, že dohodnutá cena 200,5 milionu eur za 16 souprav je výjimečně výhodná a vypsání výběrového řízení brání i omezený časový rozměr, po který nabídka platí.

Škoda Transportation pak využila ještě poslední možný termín a v úterý podala k ÚOHS odvolání.