Britové vytáhli do boje proti plýtvání s potravinami

Londýn – Británie bojuje proti plýtvání s potravinami. Průměrně vyhodí britská domácnost za rok přes osm a půl tuny jídla, které by se daly ještě využít. Na vině jsou zavádějící informace o datu spotřeby, protože se v nich lidé často nedokáží orientovat. Data totiž mnohdy odkazují nejen na den, do kdy se má produkt spotřebovat, ale mohou značit i to, do kdy se má vystavovat či jak dlouho se může skladovat po otevření. V Londýně proto blízko velkých supermarketů vyrůstají jídelny zpracovávající právě potraviny, které ten den procházejí.

Ročně se v Británii kvůli prošlé lhůtě spotřeby vyhodí jídlo v přepočtu za 340 miliard korun. Podle mnohých zbytečně. „Řídím se hlavně datem spotřeby, podle toho si při nákupech vybírám,“ uvedl jeden ze zákazníků. Výsledkem jsou plné skládky stále použitelných potravin. „Je potřeba informace zjednodušit. Chceme, aby se na potravinách objevovalo pouze datum spotřeby, pokud se rychle kazí nebo doporučené datum spotřeby, pokud jde o trvanlivější výrobky,“ upozornila britská ministryně životního prostředí Caroline Spelmanová.

V Británii se už objevují obchůdky, které nabízejí potraviny bez data spotřeby. „Už přemýšlíme jen nad daty a čísly. Odstranění těch upozornění, která jsou stejně jen pro potřeby obchodníků, u nás udělalo divy,“ dodal majitel Lidové samoobsluhy Elliot Bannister. S tím souhlasí i zákazníci. „Když je zboží nahnilé, vyhodí se. Pokud vypadá dobře a není povadlé, tak se sní,“ podotkl nakupující.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Nejlepším řešením jsou ale podle mnohých jídelny, které vyrůstají kolem supermarketů. Z potravin, kterým končí doba spotřeby, připravují obchody domácí polévky nebo čerstvé sendviče, které pak nabízejí i do okolních kanceláří. A co zbude, dostane charita.

Vydáno pod