Boj o Sazku dál pokračuje, Penta chystá právní kroky

Praha - Společnost Penta hodlá právně napadnout výběrové řízení na prodej Sazky. Má připraveny čtyři varianty, podle kterých chce postupovat. K Pentě se nejspíš přidá i jeden z věřitelů. S cenou, za kterou má být Sazka prodaná, nesouhlasí ani Česká spořitelna. Nejvyšší nabídka totiž ani z poloviny nepokrývá pohledávky věřitelů. Právníci Sazky nyní zkoumají formální náležitosti nabídky, věří ale, že vítěz se měnit nebude. Insolvenční správce ho chce oficiálně vyhlásit v pondělí odpoledne. V pondělí se měly původně rozlepovat i obálky. Podle mluvčí Sazky Lenky Tiché je ale insolvenční správce rozlepil už v pátek proto, aby předešel veškerým spekulacím o jejich manipulaci.

Penta se výběrového řízení na prodej Sazky nezúčastnila, považuje ho za netransparentní. Mimo soutěž ale poslala insolvenčnímu spráci Josefu Cupkovi nabídku, že je ochotna koupit Sazku za pět miliard korun. Cupka nabídku odmítl, protože byla mimo výběrové řízení. Nejvyšší nabídku v něm podaly finanční skupiny PPF a KKCG, které společně nabídly za Sazku 3,81 miliardy korun.

„Od začátku považujeme celý ten výběrový proces za frašku, která má za cíl prodat Sazku do rukou PPF a KKCG,“ uvedl mluvčí Penty Martin Danko. Penta proto také doufá, že vítěz tendru nezíská souhlas antimonopolního úřadu. Celé výběrové řízení by se pak muselo opakovat. S nabízenou cenou za Sazku nesouhlasí ani Česká spořitelna, která je jedním z věřitelů. „Budeme využívat veškerých právních prostředků, které nám česká legislativa nabízí k tomu, abychom práva věřitelů ochránili. Když si vzpomenete na to, jak postupovala Česká spořitelna v případě OP Prostějov, tak asi víte, že v těchto případech postupujeme razantně,“ řekla ČT mluvčí spořitelny Klára Gajdušková.

Reportáž Jana Beránka a Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Společnost podle Danka nyní analyzuje čtyři možnosti, jak tendr právně napadnout. Jednou z cest je požádat soud, aby označil smlouvu o prodeji Sazky za neplatnou. Zvažuje i zažalovat insolvenčního správce za škody, které způsobil věřitelům, když nevyhověl nejvyšší nabízené ceně. Další z možností je podání trestního oznámení na Cupku, že poškodil věřitele Sazky a znemožnil transparentní soutěž. Není také vyloučeno, že Penta požádá Ústavní soud, aby celé výběrové řízení označil za neplatné. „Všechny možnosti analyzujeme a není vyloučeno, že se vydáme všemi čtyřmi cestami,“ dodal mluvčí. Penta podle něj začne zamýšlené kroky naplňovat v horizontu jednoho týdne či deseti dnů.

PPF odmítá protesty Penty, chce dokončit prodej Sazky

Právníci Sazky už zkoumají formální náležitosti nabídky, věří ale, že vítěz se měnit nebude. „Doufám, že se tak samozřejmě nestane, doufám, že všechno bylo v pořádku,“ reagoval Cupka. Mluvčí Sazky Lenka Tichá dodala, že Sazka neví o žádném důvodu, proč by mělo být výběrové řízení zpochybněno.

Josef Cupka
Zdroj: ČT24

Protesty Penty odmítá i PPF a vyzývá insolvenčního správce, aby prodej Sazky řádně dokončil. Společnost se také ohradila proti nařčení Penty, která označila nejvyšší nabídku svých konkurentů za „legalizaci krádeže ve stylu 90. let“. „Skupina PPF, stejně jako ostatní společnosti, které se účastnily soutěže na prodej Sazky, postupovala při podání své nabídky v souladu s insolvenčním zákonem,“ uvedl mluvčí Milan Tománek. Zákon podle PPF naopak nedodržela Penta, když podala nabídku mimo soutěž.

Kritiku Penty odmítá také partner PPF v tendru – skupina KKCG. „Jakékoliv údajné nabídky prezentované v tragikomedii Penty jsou irelevantní, bezpředmětné a nelze je srovnávat s oficiálními nabídkami, které byly v souladu se zákonem,“ uvedl pro ČT mluvčí KKCG Dan Plovajko.