Státní dluh v roce 2013 opět poroste

Praha - Vláda počítá s tím, že schodek rozpočtu v roce 2013 vzroste. Kabinet tvrdí, že kvůli zavedení důchodové a daňové reformy je tento krok nezbytný. S tím ale nesouhlasí opozice ani ekonomové, podle nichž k zvyšování státního dluhu není důvod. Mohlo by tak dojít k vyšším splátkám úroků státního dluhu. Stovky milionů navíc utracené za úroky by pak chyběly třeba na školství nebo na důchodech. Schodky rozpočtu přitom můžou být ještě vyšší. Růst české ekonomiky se totiž podle statistiků prakticky zastavil, nicméně rozpočet na příští rok počítá s růstem o dvě a půl procenta.

Zatímco letos a příští rok skutečně klesne schodek státního rozpočtu celkem o víc než 50 miliard, v roce 2013 zase vzroste ze 105 na 110 miliard korun. Hlavním důvodem rozpočtového schodku v roce 2013 je rozjezd daňové a důchodové reformy. Kvůli nim vypadne z rozpočtu 20 až 30 miliard korun ročně. „Samozřejmě, ten rok 2013 je pro nás složitý zejména kvůli k tomu, že se tam potkává důchodová reforma, daňová reforma,“ uvedl náměstek ministra financí pro rozpočet Jan Gregor.

Vláda chce nicméně zavést reformy právě proto, aby v budoucnu státní dluh snížila. Jenže třeba díky důchodové reformě budou mít lidé od roku 2013 možnost vyvést si ze státního systému do penzijních fondů tři procenta z hrubé mzdy. To zvýší dluhy státu až o 20 miliard. „Mluvit o tom, že dělám důchodovou reformu, abych snížil deficit veřejných rozpočtů, je čistá lež. Já je touto metodou naopak zvyšuju,“ míní stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD).

Vláda očekává, že důchodová reforma úspory státu přinese nejdříve za dvacet let. Na příští rok ale vláda další úsporný balíček nechystá. „Vláda je málo ambiciózní co se týká škrtů rozpočtových výdajů, omezování rozpočtových výdajů. Ty zůstávají nadále velmi vysoké,“ podotkl ekonom VŠE a člen NERV Jiří Schwarz.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

V roce 2013 se navíc budou rychle blížit sněmovní volby. A před nimi se vůle k úsporám každé vlády rychle snižuje. „Existuje nějaký politický cyklus. Po třech letech, kdy reformy způsobovaly byť mírné nepohodlí, je logické, že se s tím jednou přestane,“ upozorňuje hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.