Kalousek varuje: Pokud se zhorší ekonomika země, zavedeme ostré škrty

Washington - Pokud by se česká ekonomika v příštím roce kvůli případné celosvětové krizi vyvíjela výrazně hůře, bude podle ministra financí Miroslava Kalouska nutné přijmout kroky na příjmové i výdajové stránce státního rozpočtu. V případě příjmů by podle něj šlo o nepřímé daně, ne o odvody, které nějak zatěžují pracovní místa. V případě výdajů by pak bylo nutné „opustit politiku tupých škrtů a zahájit politiku škrtů velmi ostrých“, řekl ministr novinářům ve Washingtonu, kde přijímal cenu pro nejlepšího ministra financí rozvíjejících se evropských ekonomik.

Kalousek podotkl, že v současné situaci nelze skutečný vývoj ekonomiky v příštím roce odhadovat. Uvedl ale, že musí počítat se všemi variantami včetně nepříznivých. „Stanou-li se (tyto varianty realitou), vyšší deficit než plánovaných 3,5 procenta není možný,“ vysvětlil ministr nutnost případných zásahů do rozpočtu.

Premiér Petr Nečas tento týden uvedl, že vláda zřejmě bude muset snížit odhad růstu ekonomiky na příští rok na 1,5 procenta. Dosud počítala s růstem o 2,5 procenta. Stát kvůli menšímu růstu zřejmě bude mít zhruba o 12 miliard korun menší příjmy, než se odhadovalo. Návrh státního rozpočtu počítá se schodkem 105 miliard korun.

Podle Kalouska by případný výpadek příjmů státního rozpočtu o 12 miliard nebyl ničím, s čím by si zodpovědná vláda neporadila. Odhad růstu české ekonomiky v příštím roce v úterý snížil Mezinárodní měnový fond. V aktualizovaném výhledu světové ekonomiky odhadl růst na 1,8 procenta, zatímco dosud počítal s růstem o 2,9 procenta. Podle analytiků změna prognóz fondu reflektuje zhoršení ekonomických podmínek a zvýšení rizik vyplývajících z dluhové krize v eurozóně.

Kalousek: Odmítám zvláštní koeficienty pro určení daní

Kalousek se ve Washingtonu, kde převzal cenu časopisu Emerging Markets pro nejlepšího ministra financí, vyjádřil i k současnému sporu s Nečasem ohledně změny rozpočtového určení daní. Premiér a jeho ODS odmítají Kalouskův návrh, aby menší města z výnosu daní sdílených na jednoho obyvatele dostávala více. Stalo by se tak na úkor Prahy, Brna, Plzně a Ostravy, což ODS odmítá.

Jednání vlády
Zdroj: ČT24

„Neexistuje žádný racionální důvod, aby čtyři města měla zvláštní koeficienty, které jim přisuzují větší příjmy, a všechna ostatní města tyto zvláštní příjmy díky nesystémovým koeficientům neměla,“ uvedl Kalousek. Podotkl přitom, že nejde o zásadní spor mezi ním a premiérem. „To je zásadní problém pro více než 6 000 měst a obcí v České republice,“ dodal.

Miroslav Kalousek do Washingtonu odcestoval, aby se účastnil zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank členských států Světové banky a Mezinárodního měnového fondu. Při té příležitosti zde převzal cenu pro nejlepšího ministra financí rozvíjejících se ekonomik, kterou mu udělil časopis Emerging Markets. „Je to samozřejmě ocenění fiskální politiky země, která se nějak chová, rozumné úsporné politiky vlády, která chce za každou cenu konsolidovat veřejné rozpočty,“ řekl Kalousek, jenž toto ocenění obdržel již v roce 2008.

Emerging Markets ve své tiskové zprávě zdůvodnil své druhé ocenění hlavně přínosem Kalouska k upevnění postavení České republiky na mezinárodní úrovni, například u investorů a na finančních trzích. Časopis také zmínil nedávné zvýšení ratingu České republiky agenturou Standard & Poor's a upozornil, že trendem u mnoha jiných zemí je naopak jeho snižování.