Jankovský chce radikálně snížit počet programů na čerpání fondů EU

Praha - Počet dotačních programů, přes které Česká republika čerpá peníze z evropských fondů, by se po roce 2013 měl snížit na šest či sedm ze současných 26. Na začátku listopadu by pak mělo být jasno o jednotlivých prioritách v dalším čerpání evropských peněz. V televizním pořadu Partie to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Vláda se začala zabývat čerpáním evropských fondů na období 2014 až 2020 na přelomu srpna a září. Podle Jankovského se nyní diskutuje o evropských fondech na krajské úrovni.

Kraje ale mají v některých směrech v čerpání evropských peněz odlišné představy od vlády. „Představují si, že by mělo být více regionálních operačních programů, zatímco my chceme jeden společný operační program,“ řekl Jankovský.

Ministr dále uvedl, že evropské fondy by v budoucnu měly pomoci například zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky či přispět k rozvoji páteřní infrastruktury. Dalšími oblastmi, které bude chtít Česko z evropských peněz v období 2014 až 2020 podpořit, jsou kvalita a efektivnost veřejné správy, sociální začleňování, boj s chudobou a systém péče o zdraví a integrovaný rozvoj území.

„Diskuse se vede nad materiálem, který je hotový, ale existují rozdílné názory mezi kraji a tím, co v tom materiálu je,“ řekl ministr. Konkrétní priority a výsledky jednání zúčastněných stran by podle něj měly být známy na začátku listopadu. Jankovský také chce zjednodušit strukturu čerpání peněz z fondů.

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu zhruba 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj asi 754 miliard korun. Podle již dřívějších vyjádření MMR je možné předpokládat, že v příštím programovém období bude mít Česko v Bruselu k dispozici méně peněz.