Boj o Sazku: Česká spořitelna chce přihlédnout i k nabídce Penty

Praha - Česká spořitelna jako jeden z hlavních věřitelů Sazky chce při prodeji této loterijní společnosti přihlédnout ke všem nabídkám, včetně té od skupiny Penta, která ji podala mimo výběrové řízení. To však kritizuje skupina KKCG, která společně s PPF ve výběrovém řízení podala nejvyšší nabídku za 3,81 miliardy korun. Penta výběrové řízení označila za netransparentní a mimo soutěž nabídla za Sazku pět miliard korun.

„Česká spořitelna už nehájí zájmy věřitelů, ale jen své vlastní vzhledem k tomu, že poskytla Pentě výrazně vyšší prostředky na rozjezd konkurenční loterie Loto… Logicky tak nemůže mít zájem na rychlém prodeji a silné Sazce, která bude konkurence pro Loto,“ sdělil dnes mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Tvrzení o poskytnutí prostředků Pentě na rozjezd konkurenční loterie nechtěla mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková komentovat s tím, že jde o bankovní tajemství. Zájmy všech věřitelů v odprodeji Sazky ale Česká spořitelna podle ní hájí. „V tom máme úplně čisté svědomí,“ uvedla Gajdušková.

„V odprodeji Sazky musí být přihlédnuto ke všem nabídkám, nejen k nabídce, kterou označil pan správce za nabídku nejvýhodnější, ale i k nabídce, která byla podána mimo tendr, a to je nabídka Penty,“ řekla Gajdušková. „Vyšší výnos z prodeje je v zájmu všech věřitelů,“ dodala.

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka nabídku Penty odmítl, protože byla podána mimo výběrové řízení. Penta nyní chce soutěž napadnout právní cestou. Má připraveny čtyři varianty, mezi kterými je i podání žádosti k Ústavnímu soudu, aby výběrové řízení prohlásil za neplatné.

PPF a KKCG odmítají protesty Penty proti regulérnosti výběrového řízení. „Penta měla možnost se zúčastnit transparentního výběrového řízení a nabídku předložit v souladu s insolvenčním zákonem a podmínkami výběrového řízení,“ uvedl Plovajko. Mimosoutěžní nabídku Penty podle něj nelze srovnávat s oficiálními nabídkami, které byly předloženy v rámci výběrového řízení.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda.