Dřevo bude dražší, na trhu je ho málo

Praha – Domácnosti, které topí dřevem, si budou muset připlatit. Dřeva je totiž na trhu málo. Prodejci ho už teď zdražili o 20 procent a nevylučují, že se cena může během podzimu zvednout až o polovinu. Sehnat to nejžádanější, suché bukové dřevo, je téměř nemožné. Většinu ho totiž skoupily papírny. Zájem o dřevo na topení je tak velký, že někteří lidé na něj musí čekat i několik týdnů.

Velký zájem o dřevo na topení překvapil i dodavatele. Důvod je jednoduchý. Na jaře nebyly žádné větší větrné kalamity, takže se tolik netěžilo a listnaté stromy se zase kácí až v zimě. Prodejce palivového dřeva Tomáš Broukal informoval, že v okolí Prahy je dřeva nedostatek, navážet se proto musí z větší vzdálenosti, přičemž náklady na dovoz výrazně zdražují konečnou cenu.

Jen proti loňsku stoupla cena dřeva zhruba o 20 procent. Za vyschlé dřevo, které má větší výhřevnost a nezanáší tolik komín, si domácnosti připlatí ještě víc. Prodejce dřeva Jaromír Kukučka upřesnil, že suché dříví by mělo být o 200 až 300 korun dražší. I přes toto zdražení zůstává dřevo nejlevnějším zdrojem tepla. V Česku ho využívá 700 tisíc domácností. Lidí, kteří si ho ale sami nařežou a rozštípou, ubývá.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Kdo chce naopak ušetřit, může se domluvit s Lesy České republiky a sám si označené stromy pokácet.

Vydáno pod