Zimní pneumatiky letos opět podraží

Praha – Kvůli dražším cenám ropy a kaučuku budou muset sáhnout hlouběji do kapes také řidiči při pořizování nových zimních pneumatik. Za přezouvání automobilu by měli zaplatit dohromady o 800 Kč více než v loňském roce. V poslední době se nicméně nejedná o první vlnu zdražování pneumatik. Již loni byli výrobci nuceni zvednout jejich ceny o pět procent.

Ke zdražení pneumatik podle Zdeňka Vacla ze společnosti Pirelli dochází plošně. „Rozdíly v navyšování cen budou patrné pouze v závislosti na kategoriích pneu. Je možné očekávat odlišné zdražení například u osobních či off road pneumatik,“ dodal.  

Za jednu pneumatiku by si proto lidé mohli připlatit až dvě stě korun."Když vezmu ten klasický rozměr, co většina českých řidičů jezdí, tak tam to bude sto, až dvě stě korun na pneumatiku, krát čtyři, tedy na celém autě 400, až 800 korun, potvrdil marketingový specialista Jaroslav Třetina.  

Automobilisté by si při nákupu měli hlavně ohlídat, zda vůbec kupují správnou pneumatiku. „Řidiči poznají zimní pneumatiku podle označení M+S na bočnici. Většina výrobců používá také symbol horského štítu a sněhové vločky. A někteří výrobci ještě používají indikátor 4 milimetrů, aby bylo jasné, že guma je ještě v pořádku,“ dodal Třetina. 

Špatné počasí způsobilo málo kaučuku

Výrobci pneumatik reagují především na růst cen ropy a kaučuku. „Hlavní složky, jako je ropa nebo kaučuk šly nahoru o desítky procent. Nicméně ta poslední situace je příznivější, komodity šly v posledních týdnech dolů, a to jak kaučuk, tak ropa. A proto by nové pneumatiky na letní sezonu mohly opět zlevnit,“ doufá analytik Jiří Tyleček.

Reportáž Jana Beránka a Michely Polákové (zdroj: ČT24)

Zdražení kaučuku způsobila už vloni hlavně nepřízeň počasí v jihovýchodní Asii, kde se pěstuje. Obchodníci měli prázdné sklady, zimních gum byl nedostatek. A situace se podle posledních informací bude opakovat i letos. Ve skladech českých pneuservisů je zatím zimních gum dostatek. Výrobci ale varují - nečekejte na první sníh a přezujte dříve. S nástupem zimy by totiž už nemuselo být do čeho.