Česko je uchazečem o titul „Švýcarsko východní Evropy“

New York – Podle americké televizní stanice CNBC je Česká republika uchazečem o titul „Švýcarsko východní Evropy“. Alespoň pro investory, kteří hledají nové bezpečné přístavy poté, co právě Švýcarsko kvůli jejich zájmu stanovilo strop pro posilování franku. Česká republika, která má silnou ekonomiku a stabilní měnu, by je mohla nahradit.

CNBC na své webové stránce ekonomického zpravodajství:

„Ekonomický růst v České republice předčí růst mnoha zemí Evropské unie a poměr jejího dluhu vůči hrubému domácímu produktu je jenom 38 procent. A mezinárodní ratingové agentury si zlepšení všimly ve svých výhledech. Na konci srpna zemi agentura Standard and Poor's zvýšila hodnocení o dva stupně na AA-, takže je nyní nad několika zeměmi eurozóny včetně Itálie.“

Citovala přitom názor analytika Simona Quijana-Evanse ze společnosti ING, podle něhož je Česko spíše bezpečným přístavem, což odráží nižší úroková sazba centrální banky než u ECB a relativně robustní měna. ČNB minulý týden nechala dvoutýdenní repo sazbu rekordně nízko na 0,75 procenta. Na rozdíl od minulosti přitom naznačila, že je ochotná uvažovat i o dalším snižování. „Už si neumíme představit jen to, že úrokové sazby musí jít pouze nahoru,“ řekl guvernér Miroslav Singer.

CNBC připomněla, že Česká republika si na rozdíl od jiných zemí střední a východní Evropy nemusí dělat starosti s růstem cen. Inflace tu v srpnu klesla na 1,7 procenta a byla tak pod dvouprocentním inflačním cílem. „Je to Švýcarsko východní Evropy, zvláště po opatřeních švýcarské centrální banky,“ podotkl Gyula Toth z banky UniCredit.

Komentář Jana Bureše (zdroj: ČT24)

Jan Bureš:

„Myslím si, že to není příliš reálná představa. Česko může hrát roli určité bezpečné kotvy ale pouze v regionálním středoevropském měřítku. Když Česko porovnáváme se Švýcarskem, tak zde existují poměrně výrazné a zásadní rozdíly. Česko má daleko menší a méně rozvinutý finanční trh a zahraniční investoři zde zkrátka nemají tolik investičních příležitostí, kam by mohli přelít své peníze ve chvíli, kdy se bojí.“

Dalším problémem je podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše fakt, že jsou české makroukazatele zkrátka horší než ty švýcarské. Česko bude v příštím roce hospodařit se schodkem kolem čtyř procent HDP, Švýcarsko naopak hospodaří s přebytkem. Platební bilance Švýcarska je přebytková, Švýcaři tak nejsou závislí na úsporách ze zahraničí.

„Česká koruna, česká ekonomika obecně mohou hrát roli určitého bezpečného přístavu v rámci středoevropského regionu,“ tvrdí Bureš. Na rozdíl od Poláků a Maďarů naše vláda nikdy nemusela řešit vysokou inflaci. „Česká ekonomika nemůže sloužit jako bezpečná kotva v případě, že je v krizi celá eurozóna. Jsme vysoce otevřená malá ekonomika, na rozdíl od Švýcarska hodně závislá na cyklických sektorech – strojírenství, auta a těm se ve chvílích jakékoliv globálnější krize nedaří,“ dodává ekonom.

Renomé ČR závisí ale i na německé ekonomice

CNBC nicméně podotýká, že na obzoru mohou být temné mraky, protože ekonomika Německa, hlavního obchodního partnera ČR, se začíná zadrhávat. „Máme za to, že v následujících čtvrtletích bude růst HDP mírný kvůli očekávanému dalšímu zpomalení vývozu,“ podotkl analytik Vojtěch Benda z ING.

16:9
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

Pro Česko by navíc nemuselo být příznivé ani to, kdyby je investoři skutečně začali považovat za Švýcarsko východní Evropy. Znamenalo by to posilování koruny, které by mnoha podnikům, které vyvážejí, zkomplikovalo situaci. Česká republika by pak možná – stejně jako Švýcarsko – musela problémy vyvolané prudkým posilováním měny řešit.

Vydáno pod