Kocourek: Sport dostane v příštím roce přes 2 miliardy

Praha – Sportovci by podle návrhu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy měli v příštím roce dostat 2 miliardy 180 milionů, pokud dojde ke konečnému schválení rozpočtu. Řekl to v rozhovoru pro ČT náměstek ministra školství pro sport Jan Kocourek. Dnes se má dozvědět jméno nového majitele i loterijní společnost Sazka, která letos sport ale nefinancovala – následovat mají jednání právě s novými majiteli.

Noví majitelé Sazky již nebudou mít žádné přímé závazky k českému sportu. „V letošním roce opravdu nebyla sportovní činnost ze strany společnosti Sazka financována,“ podotkl Kocourek. Následovat mají jednání mezi sportovním prostředím a novými majiteli společnosti. 

V současné situaci se tak sport opírá především o výnosy z oblasti hazardu. Peníze ale často končí u nedohledatelných sdružení či spolků, jež nevykazují žádnou činnost. „V současné chvíli je projednáváno několik návrhů na změny v loterijním zákoně,“ připomněl Kocourek. Vláda projednala například jednotné inkasní místo, kterým se nyní zabývá sněmovna.

Jan Kocourek, náměstek ministra školství pro sport:

„Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dodrželo slib, že bude prosazovat jednotnou sazbu pro loterijní firmy. Stejně tak prosazujeme i to, aby příjemci těchto prostředků byly sportovní organizace – svazy či kluby. Chceme, aby byl systém přehlednější.“

U veřejně prospěšných účelů by každý příjemce ve své oblasti měl být registrován u příslušného resortu. Samotná změna zákona ale s největší pravděpodobností nebude dostačovat ke změně reality jako takové.

Tenis
Zdroj: ČT24

Dříve než v roce 2013 se kluby k penězům nedostanou 

Zdanění hazardu navíc nemusí přijít v blízké budoucnosti. V případě nejoptimističtější verze může být podle Kocourka zákon schválen k prvnímu lednu 2012. „Reálně toto datum odhaduji na 1. ledna 2013,“ řekl náměstek, který upozorňuje, že i za předpokladu dřívějšího schválení se peníze dostanou ke sportovním klubům právě až v roce 2013.

Koncepce státní podpory sportu byla schválena v první čtvrtině letošního roku. „Ministerstvo školství zpracovalo materiál, který se nazývá Státní podpora sportu pro rok 2012, kde jsme přesněji specifikovali žadatele i příjemce státní podpory,“ konstatoval Kocourek. Sportovci by podle něj měli dostat dle návrhu 2 miliardy 180 milionů korun.

Rozhovor s Janem Kocourkem (zdroj: ČT24)