Zemědělský rozpočet si polepší o více než miliardu na dotace

Praha – Letošní rozpočet ministerstva zemědělství bude navýšen o 1,1 miliardy korun přesunem prostředků z Pozemkového fondu. Původně se počítalo s tím, že by na národní dotační zdroje byla použita jen polovina prostředků, zbytek měl směřovat na Program rozvoje venkova. Nakonec ale půjde na dotace celá částka, protože příští rok zřejmě bude na spolufinancování Programu rozvoje venkova dost peněz přímo ve státním rozpočtu. Rozhodlo o tom dnešní zasedání sněmovny. Pro vládní novelu, kterou nyní dostane k projednání Senát, hlasovali i poslanci opozice.

Dotační programy mimo jiné počítají s podporou chovu prasat a drůbeže. Na programy však nejdříve musí kývnout Evropská komise. Přesunuté peníze by měly být využity také na programy odbahňování rybníků, příspěvek by mohli dostat i včelaři, osiváři a část peněz by mohla jít i do nákazového fondu.

Místopředseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež:

„Byli jsme dnes informováni o tom, že snad do konce listopadu by měly být notifikace uzavřeny, snad i kladným způsobem.“

Národní peníze určené na spolufinancování projektů, které jsou k dispozici v letošním rozpočtu, podle vlády nestačí na to, aby bylo možné čerpat finance z evropských fondů v plném rozsahu. Z toho pak podle ministerstva zemědělství nastávají problémy s vyplácením nárokovaných dotací, které úřad poskytuje prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu.

Důvodem navyšování letošního zemědělského rozpočtu je i nepříznivá situace na trhu s vepřovým a dlouhodobý pokles soběstačnosti Česka v jeho výrobě. Ministerstvem ustavená pracovní skupina začátkem roku vyhodnotila jako nejpřijatelnější možnost pomoci chovatelům prasat využití národních dotačních programů, konkrétně dotačního programu Nákazový fond.

Vydáno pod