Naše smlouvy s Evropou jsou čisté, brání se Gazprom raziím

Moskva - Smlouvy ruské plynárenské společnosti Gazprom na dodávky plynu do evropských zemí jsou „založeny na právních normách“. Firma to sdělila v dnešním prohlášení, jímž reagovala na úterní razie inspektorů Evropské komise u plynárenských firem ve střední a východní Evropě včetně dceřiných firem Gazpromu. Terčem kontrol byly i firmy působící na českém trhu. Během dneška komisaři prověřují bulharské plynárenské společnosti Bulgargaz a Bulgartransgaz, kontroly již proběhly u českých firem RWE Transgas a Wimex.

Gazprom uvedl, že Evropská komise jej o žádných svých podezřeních na nekalé praktiky neinformovala a že samotné razie ještě neznamenají obvinění z porušování zákonů hospodářské soutěže. Ruský monopolní vývozce plynu dodal, že bude s úřady EU na vyšetřování plně spolupracovat.

Evropští komisaři dnes v rámci vyšetřování možných antikonkurenčních praktik na trhu s plynem v deseti zemích střední a východní Evropy provedli razie u plynárenských firem v Bulharsku. Sdělily to státní plynárenské podniky Bulgargaz a Bulgartransgaz a soukromá společnost Overgas vlastněná z poloviny ruským Gazpromem.

„Týmy z Evropské komise uskutečňují kontroly u několika bulharských energetických společností,“ sdělil Overgas. Šéf Bulgargazu Dimitar Gogov agentuře Reuters řekl, že jeho podnik s vyšetřovateli plně spolupracuje. Bulharsko je co do dodávek zemního plynu téměř zcela závislé na ruském monopolním vývozci plynu Gazprom.

EK má podezření na kartelizaci trhu s plynem

Evropská komise má podezření, že si dodavatelé, přepravci a distributoři plynu mohli trh rozdělit dohodami odporujícími unijnímu právu. Díky dohodám by pak mohly stanovovat neúměrně vysoké ceny. Zdroj z Gazpromu dnes Reuters řekl, že analyzovat výsledky kontrol poboček Gazpromu v regionu a vyvodit z toho důsledky může komisi trvat i několik let a společnosti hrozí maximálně pokuta.

16:9
Zdroj: Maxim Shipenkov/ISIFA/EPA

Zdroj naznačil, že krok komise může souviset s tím, že Gazprom tento měsíc podepsal se západoevropskými společnostmi Eni, EdF a Wintershall dohodu o novém plynovodu South Stream, který má přivádět plyn do jižní a střední Evropy po dně Černého moře.

Plynovod je hlavním konkurentem evropského projektu Nabucco. Gazprom v úterý potvrdil, že komisaři navštívili jeho dceřiné firmy v Německu, České republice a Litvě. Mluvčí Gazpromu řekl, že firma ještě dnes k záležitosti vydá prohlášení.

Kontroly napříč střední Evropou

V rámci vyšetřování komisaři provedli kontroly u české plynárenské společnosti RWE Transgas, která je součástí německého energetického gigantu RWE, a tuzemského Vemex, která patří pod Gazprom prostřednictvím Gazprom Germania. Dalšími vyšetřovanými společnostmi jsou podle informací tisku německý E.ON Ruhrgas a rakouská OMV. Komisaři pravděpodobně navštívili i slovenský SPP a další firmy v Polsku a Maďarsku.

RWE
Zdroj: ČT24

Komise v prohlášení rozeslaném novinářům napsala, že podobné razie jsou předběžným krokem při vyšetřování možných porušení pravidel volné hospodářské soutěže. Zda kontrolované společnosti normy opravdu porušily, to se ukáže až během dalšího vyšetřování.