Finský parlament schválil rozšíření záchranného fondu

Helsinky/Bratislava - Jako devátá země, která používá společnou evropskou měnu euro, dnes Finsko schválilo rozšíření záchranného fondu eurozóny (EFSF). Finsko nicméně stále podmiňuje zvýšení EFSF poskytnutím dodatečných záruk od Řecka. Severská země tak následovala Slovinsko, jehož parlament stejný krok učinil v úterý. Ve čtvrtek má o stejném tématu hlasovat Spolkový sněm Německa, nejvýznamnější země eurozóny. Naproti tomu Slovensko, kde bude schvalování zřejmě nejobtížnější, by podle dnešních informací z Bratislavy mohlo o otázce rozhodovat 25. října a možná i dříve.

Ve Finsku rozšíření záchranného fondu podpořilo 102 poslanců, proti bylo 66. V praxi to znamená, že finské záruky ve fondu stoupnou z dosavadních osmi miliard eur na 14 miliard. Ve slovinském parlamentu v úterý zvýšení záchranného eurofondu podpořilo 49 poslanců z celkem 90, čtyři byli proti a 24 se hlasování zdrželo. Slovinsko své záruky zvýší z dosavadních 2,1 miliardy eur na 3,7 miliardy.     

Slovenský parlament čeká hlasování na konci října

Slovenský parlament by mohl o změnách EFSF hlasovat 25. října, není však vyloučeno, že rozhodne i dříve. Oznámil to předseda slovenské Národní rady a šéf druhé nejsilnější vládní strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík. Právě jeho SaS však dlouhodobě odmítá podpořit úpravu záchranného fondu. Bez poslanců této formace přitom nemá zbytek koalice pravého středu dostatek hlasů na schválení navýšení.     

Po vytvoření prvního fondu ve výši 110 miliard eur, který měl zachránit k bankrotu se řítící Řecko, se 17 zemí eurozóny letos v červenci rozhodlo EFSF rozšířit na 440 miliard eur. Aby mohl fond fungovat, je třeba výslovného souhlasu každé země eurozóny, přičemž v případě řady členských států, včetně Slovenska, je třeba souhlas parlamentu.

Kromě Finska zvýšení EFSF už schválilo devět zemí eurozóny - Slovinsko, Belgie, Španělsko, Francie, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko a Portugalsko. Německý parlament by měl větší EFSF schválit ve čtvrtek, rakouský ještě tento týden. Kypr pak příští týden, Estonsko, Malta, Nizozemsko a Slovensko později v říjnu. Podle agentury AFP se prý zdá, že nejobtížnější bude schvalování ve slovenském parlamentu, kde je tamější konzervativní koalice v této otázce hluboce rozdělena.     

Španělsko v úterý popřelo, že by se jednalo o dalším zvýšení EFSF na dva biliony eur (asi 49,4 bilionu Kč), jak o něm spekulují finanční trhy. Ministryně hospodářství Elena Salgadová naznačila, že další případné „zlepšování firewallu“ (protipožární zdi) by nemuselo jít cestou zvyšování záruk členských zemí zóny v rámci EFSF, ale pomocí jiných opatření na ochranu ekonomiky a také formou povinnosti bank zvýšit své rezervy.

Vydáno pod