Majitel Saabu se zbavuje divize luxusních vozů Spyker

Amsterodam - Majitel problémové švédské automobilky Saab, nizozemská společnost Swedish Automobile, se dohodla na prodeji své divize luxusních sportovních vozů Spyker za zhruba 32 milionů eur (v přepočtu 780 milionů korun). Spyker bude patřit americké investiční společnosti North Street Capital, v jejímž čele stojí velký příznivec závodních automobilů Alex Mascioli.

Po prodeji Spykeru se Swedish Automobile, která v červnu změnila svůj název ze Spyker Cars, plánuje plně soustředit na automobilku Saab. Firma se již dříve dohodla na prodeji divize Spyker do rukou ruského podnikatele Vladimira Antonova, tato dohoda však byla před časem zrušena. 

Minulý týden schválil švédský soud žádost automobilky Saab o poskytnutí ochrany před věřiteli. Saab doufá, že v ochranném režimu bude moci přežít, dokud čínské úřady neschválí dohodu o dlouhodobém financování, kterou Swedish Automobile uzavřela v červnu s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda Automobile Trade. Výroba automobilky Saab byla v dubnu zastavena, protože kvůli nezaplaceným účtům její dodavatelé přerušili dodávky.

Vůz značky Spyker
Zdroj: ČT24/Spyker

Začátkem loňského roku se Swedish Automobile dohodla s americkou automobilkou General Motors, že od ní koupí ztrátový Saab za 400 milionů dolarů (přes sedm miliard korun). Dohoda tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.