Maďaři stávkují vsedě, nelíbí se jim kroky vlády

Budapešť - Maďarské odbory vyhlásily na dnešek protestní den. Tisíce lidí se zřejmě zapojí do takzvané stávky vsedě. Další vlna demonstrací proti vládním opatřením se pak čeká začátkem října. Organizátoři protestů odmítají chystané změny v zákoníku práce a žádají zajištění odpovídajících podmínek v důchodu. Organizátoři protestů chtějí usilovat o spravedlivější rozdělení veřejných břemen, o konzultaci se sociálními partnery před přijetím nového zákoníku práce a taky o obnovení garantovaného práva na stávku.

O vlně protestních akcí mluví organizátoři jako o boji za demokracii, sociální bezpečnost a ochranu lidských a zaměstnaneckých práv. Navíc slibují, že jejich rozsah bude nevídaný. K odporu se prý přihlásilo 70 odborových a občanských sdružení. Policie přitom demonstrace nepovolila. 

Odbory však mluvily o politickém nátlaku a bezprecedentním zásahu do ústavních práv občanů. Akci si nakonec vymohly u soudu. „Lidé na tom budou díky novým daňovým zákonům a zákoníku práce zjevně hůř než v minulosti. Mzdy jim klesnou a jejich pozice jako zaměstnanců se prudce zhorší. Také proto jsme se ozvali a zdá se, že vláda se polekala. Podle našeho mínění se policie stala obětí politiky,“ myslí si předseda odborů chemického průmyslu Tamás Székely. 

Maďarská vláda Viktora Orbána ale půldruhého roku od vítězství ve volbách ztrácí půdu pod nohama. Přízeň ztratila u tisíců lidí, Maďaři nyní hromadně sepisují petice. Požadují spravedlivé daně, zákaz schvalování zákonů se zpětnou působností a lepší důchodový systém. 

Maďarské protesty (zdroj: ČT24)

Orbánova strana se v parlamentu opírá o dvoutřetinovou většinu. Prosadila už řadu sporných zákonů - upravila třeba pravomoci ústavního soudu, schválila novou ústavu a změnila mediální zákon, který podle kritiků umožňuje cenzuru. Chystaný zákon práce má teď ještě omezit moc odborů.

Vydáno pod