Daňové ráje Čechy opět začínají táhnout

Praha – Daňové ráje letos u českých firem opět získávají na popularitě. Jen za první pololetí jich přibylo téměř 150. V zahraničí tak už našlo útočiště přes jedenáct tisíc tuzemských firem. Na oblibě získává například Kypr. Vyplývá to z výpočtů České kapitálové informační agentury.

„Já si myslím, že to může být pouhé oživování ekonomiky, respektive pozitivní výhled na ekonomický růst v příštím období, protože pokud firmy jsou ve ztrátě, tak nemají důvod daňově optimalizovat,“ odhaduje důvod odchodu do daňových rájů ekonom České spořitelny Petr Zahradník. Češi tak stejně jako jiní zahraniční podnikatelé míří na Seychely, Panamské ostrovy, do Nizozemí nebo do Lucemburska. Důvodů je ale mnohem více.

Petra Štěpánová:

„Je to aktuální situace v České republice - nestabilní politická situace, prakticky permanentní vládní krize, nestabilní legislativní prostředí. Podnikatele také frustrují ty korupční aféry, které jsou stále nevyřešené.“

Nejraději podnikatelé stále „prchají“ do Nizozemska, Lucemburska a prudce roste zájem o Kypr. „Kypr přestal být vnímán jako klasický daňový ráj. V okolních zemích je snaha zvyšovat daně, zatímco Kypr zůstává podnikatelsky přívětivou destinací,“ tvrdí mluvčí agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

Daňové ráje ale už nejsou jen útočištěm velkých korporací. Na seznamu se stále častěji objevují i malé a středně velké podniky. „Firmy malé a střední velikosti, obvykle řekněme v moderních odvětvích v oblasti IT, designu, sofistikovaných služeb,“ jmenuje odvětví, ve kterých firmy nejčastěji odcházejí do zahraničí, Zahradník.

Česko přichází o miliardy korun

Kvůli ochodu firem do daňových rájů podle některých odhadů Česko přichází o miliardy korun. Česká daňová správa uzavírá proto s některými daňovými ráji dohody o výměně informací. „V současné chvíli je tato dohoda podepsaná s Britskými Panenskými ostrovy, ostrovem Man, Jersey, Guernsey a Bermudami,“ tvrdí mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová. Podobně se chce Česko dohodnout například i s Kajmanskými nebo Seychelskými ostrovy a také s Panamou a Kostarikou.