Nejlepším českým pivem roku je Litovel

Praha – Pivo Litovel se stalo nejlepším českým pivem letošního roku. Vyhrálo v hlavní kategorii světlých ležáků na Svatováclavských slavnostech českého piva. V novinářské anketě zvítězilo pivo Bernard ze stejnojmenného rodinného pivovaru. Během slavnostního večera v pražském hotelu Ambassador byli také uvedeni do Síně slávy Českého pivovarství a sladařství manažer svijanského pivovaru František Horák a pivovarský odborník Ladislav Černý.

Na šedesát devět druhů piv soutěžilo letos na Svatováclavských slavnostech českého piva. Jednalo se tak o druhý nejvyšší počet v jedenáctileté historii soutěže. V hlavní kategorii světlých ležáků vyhrálo pivo Litovel Premium, mezi světlými výčepními pivy se o prvenství podělila piva Staropramen světlý a Holba Classic. Jako nejlepší tmavé pivo vyhodnotila porota ležák Ferdinand. 

Poprvé pořadatelé do soutěže zařadili i jedenáctistupňová piva a zde zvítězila Jindřichohradecká jedenáctka z Rodinného pivovaru Bernard. Sládci hodnotili i nealkoholická piva, své loňské prvenství obhájilo pivo Birell z produkce Plzeňského Prazdroje.

Litovel je pivem roku (zdroj: ČT24)