Hodnoty cen u benzinek mírně klesly

Praha - Motoristé zaznamenali v uplynulém týdnu u tuzemských čerpacích stanic mírné zlevnění pohonných hmot. Jak vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu, cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v průměru snížila o pět haléřů na 34,84 koruny za litr. Motorová nafta pak v průměru zlevnila o sedm haléřů na 34,60 koruny za litr.

Benzin Special 91 byl levnější o haléř, řidiči ho tak mohli koupit v průměru za 33,93 koruny za litr. Plyn LPG stál v porovnání s předcházejícím týdnem o čtyři haléře méně, v průměru 16,77 koruny za litr.

V neprospěch motoristů hraje podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum především slabý kurz koruny vůči dolaru. Přestože cena severomořské ropy Brent v minulém týdnu klesla, distribuční marže vzrostly: „V následujících dnech se kvůli tomu dočkáme stagnace či mírného růstu cen pohonných hmot.“

Podle pondělních údajů společnosti CCS zůstala cena Naturalu v předchozím týdnu na 34,91 koruny za litr a cena nafty vzrostla o tři haléře na 34,30 koruny za litr.