Full Tilt Poker přišel o licenci, peníze dluží i desetitisícům Čechů

Las Vegas - Hráči si na stránkách Full Tilt Poker nějakou dobu nebo možná už nikdy nezahrají. Regulační úřad na britských Normanských ostrovech totiž odebral ve čtvrtek provozovatelům populárních stránek s okamžitou platností licence k další činnosti. Alderneyská komise pro kontrolu hazardních her (AGCC) obvinila Full Tilt Poker z porušení řady pravidel krátce poté, co američtí prokurátoři její aktivity označili za „pyramidový podvod“, neboť peníze nových hráčů končily v rukou firemních šéfů a velkých hráčů.

Komise odebrala licence třem dceřiným firmám ze čtyř, jež stránky Full Tilt Poker provozují. Argumentuje, že celá společnost podávala nepravdivé zprávy o své finanční situaci, neoprávněně poskytovala úvěry a neinformovala o podstatných událostech. Komise pozastavila licence všem čtyřem firmám skupiny Full Tilt Poker již v červnu.

Americká federální prokuratura podala na Full Tilt Poker stejně jako na konkurenční firmy Absolute Poker a PokerStars žaloby už dříve. Tehdy je obvinila z bankovních podvodů, praní špinavých peněz a dalších trestných činů. Minulý týden prokurátoři prohlásili, že Full Tilt Poker provozuje „pyramidový podvod“, protože firma brala hráčům peníze z jejích účtů a svým ředitelům vyplatila více než 440 milionů dolarů (osm miliard korun). Firma tato obvinění odmítla.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)

Agentura AP uvedla, že mezi těmi, kdo dostávali peníze brané z hráčských účtů, byli slavní hráči pokeru známí z televizních obrazovek. Například vítěz World Series of Poker z roku 2000 Chris „Ježíš“ Ferguson údajně dostal nejméně 25 milionů dolarů a Howard „profesor“ Lederer získal 42 milionů dolarů.

O peníze přišli i Češi

Nyní Full Tilt Poker nemůže vyplácet výhry. Asociace českého pokeru odhaduje, že společnost dluží zhruba 40 tisícům českých hráčů miliony korun. „Momentálně je situace taková, že jsem svoje peněžní prostředky v řádech několika tisíc dolarů uvázal u společnosti Full Tilt. Firma bohužel nefunguje, zákaznická podpora společnosti také nefunguje,“ tvrdí profesionální hráč pokeru Tomáš Kvapil. Klientům zahraniční internetové herny ale české úřady pomoct nemohou.

Podle komise na Alderney neznamená odebrání licence, že nemůže být později obnovena, pokud firma získá nového vlastníka a management. Nevyřešené závazky vůči hráčům pak budou věcí policie a soudů. Provozovatelé internetového pokeru se zaměřují zejména na americký trh, kde je však organizování hazardních her na internetu od roku 2006 v podstatě zakázáno. Podle amerických úřadů jsou podvody těchto firem důsledkem snahy o obcházení zákazu.