Kalousek blokuje jednání koalice o daňové reformě, stěžují si VV

Praha - Věci veřejné (VV) ústy svého předsedy Radka Johna a šéfa poslaneckého klubu Víta Bárty vyzvaly otevřeným dopisem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby předal vládním partnerům materiály ke zdanění hazardu a svolal koaliční komisi k diskusi o veřejných financích. Politici nejmenší koaliční strany upozornili, že komise, která by měla nalézt koaliční kompromis v otázce daňové reformy, se od podepsání koaličního dodatku před 13 týdny ani jednou nesešla. Kvůli tomu nyní Věci veřejné zvažují, že ve sněmovně načtou své pozměňovací návrhy k daňové reformě ve snaze zabránit propadu příjmů státního rozpočtu v příštích letech. Kalousek se brání a koaliční komisi k rozpočtu svolává na konec příštího týdne. Dřív to prý nešlo kvůli změnám názorů VV a jejich ultimátům.

„Jenom chceme, aby se s námi jednalo,“ postěžoval si Bárta. Dodal, že v otázce daňové reformy je možné nalézt rozumný kompromis, který by měla hledat právě komise koaličních odborníků. „Chceme upozornit veřejnost na nečinnost ministra financí k tématu daňové reformy a obzvláště k tématu zdanění hazardu,“ zdůraznil John s tím, že k podobnému kroku se jeho strana odhodlala po selhání dlouhých a opakovaných pokusů o jednání s Kalouskem.

Návrh státního rozpočtu na příští rok, který už vláda schválila, počítá se schodkem 105 miliard korun, ovšem při 2,5procentním růstu ekonomiky. Růst ale bude zřejmě nižší, o další peníze stát podle VV přijde v důsledku opatření daňové reformy. Bárta dnes spočetl, že by tak stát mohl do roku 2014 přijít až o sto miliard korun. V této souvislosti už premiér Petr Nečas (ODS) i ministr financí Kalousek hovořili o možnosti rychlejšího sjednocení DPH na 19 procentech.

Vít Bárta

„Apel není nijak teatrální, ale je velmi vážný, aby bylo zcela jasné, kdo tady má Černého Petra ve snaze se snažit nejednat, vyhrocovat situaci v koalici či možná ukončit činnost této koalice.“

VV ale zdůrazňují, že na sanování státní pokladny by neměli doplácet především lidé ze střední třídy. Podle Johna by například lidé s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně mohli být v pásmu progresivního zdanění, strana uvažuje také o procentním zvýšení korporátních daní.

VV proto zvažují, že ve sněmovně při druhém čtení daňové reformy na říjnové schůzi načtou tyto své pozměňovací návrhy. „Neznamená to, že o nich ve třetím čtení budeme hlasovat. Ale když je nenačteme, tak si uzavřeme cestu k jednání,“ podotkl předseda poslaneckého klubu. Některé z návrhů prý předloží příští týden poslanec Michal Babák na jednání rozpočtového výboru.

Současně Věcem veřejným vadí údajná nečinnost ministra financí v otázce zdanění hazardu. Podle Johna totiž, pokud nebude příslušná norma projednána včas, nezačne platit od příštího roku. Proto VV v dopise ministrovi žádají předložení deseti konkrétních dokumentů.

Kalousek se brání

Koaliční komise pro střednědobý výhled bude podle Kalouska svolána na konec příštího týdne. Začátkem příštího týdne se ministr financí nachází na radě ministrů Evropské unie. „Nemělo smysl, aby koalice zasedla dříve, než vláda schválila rozpočet. Protože právě stanoviska Věcí veřejných, která každý den říkala něco jiného, nedávala prostor pro rozumnou diskuzi,“ vysvětlil Kalousek.

Miroslav Kalousek

„Koalici může rozkládat pouze ten, kdo nedodržuje uzavřené dohody. To určitě není TOP 09. Bohužel u věcí veřejných si někdy ve středu ráno nejsme jisti, zda platí to, co bylo řečeno v úterý večer.“

Kalousek se pozastavil také nad tím, jak Věci veřejné zasahují do otázek zdanění hazardu. „Musím říct, že mě mimořádně překvapilo, že ministři za Věci veřejné si na vládě prosadili nižší zdanění hazardu, než navrhoval ministr financí. Byl to šok, nicméně v rámci koaličního konsensu to vláda odsouhlasila,“ řekl Kalousek České televizi.

Kalousek podle dostupných informací navrhoval pásmové zdanění hazardu 50, 20 a 10 procenty. „Díky iniciativě VV se zdanění zpřísnilo na nejméně 20 procent,“ prohlásil dnes John. „Není tedy pravdou, že by VV chtěly hazard zdanit méně, než navrhoval Miroslav Kalousek. Opak je pravdou,“ dodal.

ODS se kloní na stranu VV

Nejsilnější koaliční partner se v přestřelce o svolání expertní komise kloní na stranu Věcí veřejných. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury se komise mohla sejít dříve než koncem příštího týdne. „Komise neměla primárně řešit návrh státního rozpočtu na rok 2012, ale spíše střednědobé odhady, to znamená rozpočtové rámce na rok 2013 a 2014, a případné úpravy programového prohlášení vlády,“ řekl ČT Stanjura. Zároveň ale dodal, že by daňová reforma měla do konce roku bez problémů projít celým legislativním procesem tak, aby mohla začít platit od ledna 2012.

Vydáno pod