Tři španělské spořitelny padly do rukou vlády

Madrid – Tři španělské spořitelny, které nesplňovaly požadavek na kapitálovou přiměřenost, padly do rukou tamní vlády. Jde o finanční ústavy Unnim, Catalunya Caixa a Novacaixa Galicia. Centrální banka uvedla, že převzaty byly finanční ústavy, které už dříve fúzovaly a spojovaly v sobě několik menších spořitelen, takzvaných „cajas“. Země tak dokončila restrukturalizaci svého finančního sektoru.

Španělským spořitelnám nejspíš ublížila především přítomnost na tamním realitním trhu, kde se výrazně angažovaly. Po jeho pádu proto utrpěly vysoké ztráty. K tomu, aby zmíněné tři ústavy přežily, musely od vlády získat kapitálové injekce. Vláda tak nyní v každé z nich drží více než 90procentní podíl. Všechny tyto spořitelny patří k menším na trhu.

Vláda začala zadlužené spořitelny už dříve vybízet ke slučování, a to v reakci na to, jak se v Evropě prohlubovala dluhová krize. Obávala se, že pokud by se tento sektor dostal do potíží, země by musela zasáhnout a banky podpořit. Pak by ale hrozilo, že Španělsko nashromáždí tak vysoké dluhy, že se stane dalším členem eurozóny, který bude žádat o mezinárodní finanční pomoc. Centrální banka uvedla, že na rekapitalizaci zmíněných tří ústavů a na restrukturalizaci širšího finančního sektoru vynaložila zhruba 7,5 miliardy eur (asi 185,7 miliardy korun).

Banky musely splnit kapitálový ukazatel do dneška

Nové požadavky na základní kapitál španělská vláda oznámila letos v únoru. Dnešek byl však posledním termínem, kdy mohly banky ukazatel zvýšit tak, aby byl v souladu s požadavky. Podíl kvalitního kapitálu tak musí dosáhnout alespoň osmi nebo deseti procent. Záleží na tom, jaká je struktura dané banky a zda jsou její akcie obchodované na veřejných trzích. Spořitelny na burze nejsou.

Guvernér centrální banky Miguel Ángel Fernandez Ordoňez:

„K dnešnímu dni, tedy ke 30. září, byly požadavky na posílení kapitálu splněny. Na požadované úrovni mají ukazatel kapitálové přiměřenosti již všechny banky.“

Další dvě banky, a to Liberbank a Banco BMN, podle něj dostaly téměř měsíc navíc, aby si mohly zajistit více kapitálu.