Po 50 letech si Kubánci mohou koupit nové auto

Havana – Ode dneška mohou Kubánci nakupovat a prodávat auta. Budou si tak užívat svobody, která je pro zbytek světa naprostou samozřejmostí. Ač se z nového zákona radují, není jasné, kolik z nich si nové auto koupí. Většina z nich totiž vydělává jen kolem dvaceti dolarů měsíčně.

Kubánské ulice vypadají, jako by se tu zastavil čas. Brázdí je totiž staré Fordy, Chevrolety, Lincolny, Cadilaky a další americké klasiky z padesátých let. Většina z nich je však v havarijním stavu. Volný prodej byl totiž dosud povolen jen u vozů vyrobených před revolučním rokem 1959.

Obyvatel Havany Rolando Perez:

„Pro řidiče je teď jednodušší papírování. Auto bude odteď psané na člověka, který ho vlastní. Pro mě je to samozřejmě pozitivní zpráva. Ale mělo to tak být už dávno.“

Omezení se doteď mohl vyhnout jen ten, kdo se státním povolením vyjel do zahraničí. Nejčastěji šlo o sportovce nebo umělce. Tam si mohl nový vůz koupit a dovézt ho do vlasti. S auty se ale také čile obchoduje na černém trhu. I to by vláda chtěla změnit.

Sběratelské srdce zaplesá

Nové pravidlo umožňuje prodej všech modelů a ročníků. Novela však bude platit i za hranicemi, pokud tedy Kubánci dostanou povolení k vycestování ze země. Z ostrova se tak po víc než padesáti letech můžou dostat i cenné sběratelské kousky. Kupující i prodejci ale musí uhradit čtyřprocentní daň, a kupující navíc musí písemně potvrdit, že zaplatili legálně nabytými penězi. Nově mohou Kubánci vlastnit i více aut než jen jedno.

Reportáž Petry Pakostové (zdroj: ČT24)

„Získáme víc práv a větší nezávislost při nakládání s naším majetkem,“ pochvaluje si novinku obyvatelka Havany Dani Mazorrová. Nový zákon je však jen malou částí rozsáhlých vládních reforem, které mají zachránit ostrovní zemi před krachem a závislosti na zahraničí. Zákon už umožňuje v omezené míře soukromé podnikání a najímání zaměstnanců. Do konce letošního roku chce prezident Raúl Castro ještě zlegalizovat obchodování s nemovitostmi.