Zákazníci RWE si od listopadu připlatí až 80 korun

Praha – Domácnosti odebírající zemní plyn od RWE Transgas si od listopadu připlatí. Společnost totiž zvýšila jeho cenu o víc než pět procent. Měsíčně si tak zákazníci připlatí o šest až osmdesát korun více. Ještě na začátku září přitom společnost avizovala, že ceny pro domácnosti na konci roku měnit nebude. Podle mluvčího firmy Martina Chalupského za vše může slabá koruna vůči dolaru.

Od listopadu se tak vaření, ohřev vody i vytápění zdraží více než dvěma milionům Čechů. Ti, kteří na zemním plynu pouze vaří, si měsíčně připlatí šest korun.

Člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop:

„Vzhledem k prudkému oslabení koruny se nám prodražuje nákup komodity, za kterou platíme v dolarech. Čekali jsme do poslední chvíle, jak se budou měnové kurzy vyvíjet, ale současný stav nás nutí ceny plynu mírně zvýšit.“

Konkurenční Pražská plynárenská zdražila již od října, a to o necelých pět procent. Domácnost, která plyn od této firmy využívá k vaření, topení a ohřevu vody, si při roční spotřebě 20 megawatthodin měsíčně připlatí 87 korun. Společnost E.ON. ceny plynu nezvýší. „Slíbili jsme, že ve čtvrtém čtvrtletí zdražovat nebudeme, slovo dodržíme,“ uvedl dnes mluvčí firmy Vladimír Vácha. V červnu naopak zvedl E.ON ceny o sedm procent.

Firmy výrazně zdražovaly na konci prvního pololetí, některé z nich o téměř deset procent. Přinutily je k tomu rostoucí ceny ropy, které jsou vázány na ceny plynu.

RWE zdražuje (zdroj: ČT24)