OMV plánuje odchod z Česka

Praha – Na tuzemském trhu čerpacích stanic se chystají velké změny. Tuzemská dvojka z Rakouska – OMV – uvažuje, že se z Česka stáhne úplně. Vyplývá to z nové strategie firmy, kterou má Česká televize k dispozici. Pokud se rakouská firma vážně rozhodne k odchodu, strhne se o její benzinky zřejmě velká bitva. I když cena transakce se odhaduje na čtyři miliardy korun, zájem mají všichni velcí hráči.

Důvodem nové strategie OMV je těžba plynu. Ta je totiž mnohem lukrativnější než provoz rafinerií a benzinových pump. „Mnoho odborníků se domnívá, že jsme za vrcholem těžby ropy, zatímco zásoby plynu jsou větší,“ vysvětluje nezávislý odborník z Petrol magazínu Tomáš Mikšovský.

Na plynovou expanzi si firma hodlá vydělat odprodejem řady rafinerií i čerpacích stanic. Do roku 2014 tak chce OMV utržit miliardu eur. Z některých zemí se proto stáhne zcela a ve výčtu šéfa OMV Gergarda Roisse nechybí ani Česko. „Budeme zkoumat, jestli výnosy v řadě zemí ospravedlní naše působení na tamních trzích,“ uvedl.  

Celkem společnost ve 13 evropských zemích vlastní 4 700 benzinek. Jisté je, že zůstane v Rakousku, Německu, Rumunsku a Turecku. Naopak nejméně jistou pozici má podle nových plánů Česko, Slovensko, Itálie, Bulharsko, Maďarsko a Bosna a Hercegovina. Prvním signálem, že se o Česko společnost už nezajímá, byl fakt, že odtud stáhla své vedení. „České čerpací stanice OMV jsou obsluhovány ze vzdáleného centra a už tehdy se říkalo kuloárově, že čerpací stanice budou brzy k prodeji,“ tvrdí Mikšovský.

Kdo vyjde z bitvy o čerpací pumpy jako vítěz?

Ještě před pěti lety přitom mělo OMV v České republice velké plány. Převzalo totiž i pumpy německého Aralu. Teď jich drží 220 a tomu konkurence jen těžko odolává. Zájem bude zřejmě velký. Své postavení na trhu chce posílit celá řada firem. Zálusk si na pumpy dělá například ruský Lukoil, který teď v Česku provozuje jen čtyřicet pump. Benzině a Shellu by pak takový nákup musel schválit antimonopolní úřad.

Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu:

„Tato společnost je velmi kvalitní. Síť je vedena profesionálně a z hlediska technologického zabezpečení odpovídá všem přísným normám.“