Novou regulaci bank v USA zaplatí jejich klienti

New York – Bank of America bude od nového roku účtovat za debetní kartu pět dolarů měsíčně. Chce si tak na účet klientů nahradit ušlé zisky, které plynou z nové regulace platné od prvního října. Svým krokem ale riskuje, že ztratí tisíce klientů. Nové poplatky chystají i ostatní americké banky.

Americké banky od zítřejšího dne nesmí účtovat za finanční transakci víc než 24 centů. Doteď přitom banky v průměru klientům účtovaly 44 centů. Kvůli novému pravidlu banky ročně nejspíš přijdou o 6,6 miliardy dolarů. Nová sazba tak bankám vykompenzuje náklady z nové regulace. Přitom jen debetních karet mají Američané v peněženkách přes pět set milionů.

Podnikatelka Allison Josephová:

„Nemám nic proti poplatkům, ale v tuto chvíli na nich měsíčně zaplatím dvě stě až tři sta dolarů - debetní a kreditní dohromady. Většinu z toho nemůžete vydělat zpátky od zákazníků.“

Podobně nové zdroje zisku hledají i další finanční ústavy ve Spojených státech. Zdá se tak, že doba jejich levných služeb a bezplatných účtů se chýlí ke konci. „Nejsem z toho vůbec nadšený, takže u nich končím,“ rozčiluje se zákazník banky Rian Kelley. „Pamatujete si, jak jsme si mohli dřív brát do letadla zavazadla a nic za ně neplatit? Teď je za to taky poplatek. A my jsme se přizpůsobili,“ tvrdí ale profesor ekonomiky z Washingtonské univerzity Alan Hess.

Banky vydělávají na regulaci (zdroj: ČT24)

Bank of America budou následovat i ostatní finanční instituce

Taky jiné banky začínají poplatky za debetní kartu pomalu testovat. Wells Fargo nebo JPMorgan Chase si nejspíš budou účtovat po třech dolarech. „Pokud provozujete restauraci a nemůžete si účtovat limonády, zdražíte hamburgery,“ řekl již dříve šéf JPMorgan Jamie Dimon. Naopak Citi Bank se do podobných poplatků pouštět nechce. Banka ale na druhou stranu zpřísnila pravidla pro vedení účtu zdarma a zavedla jiné poplatky.