Slovensko bude brzy mastkovou velmocí

Gemerská Poloma – Jedno z největších nalezišť vysoce kvalitního mastku na světě je připraveno na zahájení těžby. Rakouská firma totiž dokončila vrty, které potvrdily v okolí obce Gemerská Poloma na východním Slovensku výskyt minimálně pěti milionů tun mastku. Ten svojí kvalitou dokáže konkurovat nejvýznamnějším světovým nalezištím v Číně, Indii nebo Pákistánu.

Automobilový, farmaceutický a kosmetický průmysl je za tunu mastku ochotný platit tisíce eur. Slovenský mastek má navíc podle geologů výjimečnou kvalitu. „Vaše auto, moje auto, každé jedno auto obsahuje alespoň 25 kilogramů mastku v různých plastech. Jsme přesvědčeni, že tohle naleziště má z hlediska kvality i objemu velký potenciál,“ tvrdí výkonný ředitel Schmidt Industrie Holding Robert Schmidt.

Těžba mastku bude stát 40 miliard eur

Do teď Rakušané na východním Slovensku investovali dvacet milionů eur, stejnou částku bude navíc stát výstavba zpracovatelského závodu. Zatím se ale peníze zhodnocovat nemohou. Započetí těžby totiž brání probíhající spory.

Těm musí přihlížet i Ernst Haidecker, který se účastnil prvních průzkumů už před dvacítkou let. Pak se ale rozhodl dlouhotrvající proces opustit. Dnes se však do Polomy vrátil a věří, že nová firma dokáže projekt dotáhnout do zdárného konce.

Šéf VSK Mining Ernst Haidecker:

„Báňská činnost je moc riskantní, náročná na čas a na investice, a když předchozí majitelé práv prodali své akcie, bylo mi jasné, že žádné další investice nebudou. Místo toho jen vyčkávali a spekulovali.“

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Předešlým vlastníkům báňský úřad uložil vytěžit tunu suroviny do určitého termínu. To se ale nepodařilo. Právo na dobývání mastku tak firmy opět ztratily. Dodnes se proto kanadská firma Belmont Resources a německá Eurogas soudí se slovenskými úřady. Velkou naději jim však starosta obce Gemerská Poloma Ján Chanas nedává. „Nevím, jak se na to budou dívat evropské soudy, zatím ale firmy všechny spory na Slovensku prohrály,“ vysvětluje.

Pokud se slova starosty vyplní, Rakušanům by nemělo v zahájení těžby nic bránit. Naplno by se pak mohla rozběhnout nejdříve v roce 2014.

Vydáno pod