V Maďarsku budou znovu demonstrovat odbory

Budapešť - Několik set lidí by se dnes mělo sejít a protestovat před budovou parlamentu v Budapešti proti nové ústavě a chystaným změnám v zákoníku práce. Odboráři kritizují kroky premiéra Viktora Orbána, které prý zásadně omezí práva tisíců zaměstnanců. Vlna protivládních akcí měla začít už během září. Policie ale demonstrace nepovolila.

Maďarská vláda Viktora Orbána půldruhého roku od vítězství ve volbách ztrácí půdu pod nohama. Přišla o přízeň tisíců lidí, protože Maďaři odmítají tamní vládní škrty, požadují lepší důchodový systém a spravedlivé daně. Sepisují proto petice a hromadně vyrážejí do ulic. Spravování hospodářství země totiž údajně vysílá velice špatný obraz o současné maďarské vládě.

Vlna protivládních akcí už však ale měla začít během září. V tu dobu ale policie demonstrace nepovolila a odbory tak mluvily o politickém nátlaku a bezprecedentním zásahu do ústavních práv občanů. Nakonec jim ale částečně vyhověl soud. Stěžovat si chtějí hlavně na nový zákoník práce, který výrazně zeslabuje ochranu před výpovědí, a tak diskriminuje práva zaměstnanců. K odporu proti vládním novinkám se přihlásilo sedm desítek odborových a občanských sdružení. Další protesty by měly následovat během října.

Reportáž o maďarských protestech (zdroj: ČT24)