Ministerstvo financí začíná přijímat objednávky na dluhopisy pro občany

Praha - Ministerstvo financí dnes začíná přijímat objednávky na dluhopisy pro občany. Ti, kdo chtějí svěřit své úspory do rukou státu, se mohou rozhodovat až do 1. listopadu, kdy se objednávky naopak uzavřou. Pilotní emise, která má v první řadě zmapovat zájem lidí, bude k dispozici o pár dní později. Standardní dluhopisy se pak objeví v roce 2012. Dluhopisy jsou k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, Československé obchodní banky a Komerční banky.

Podle vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska pro Českou televizi si lidé už zamluvili polovinu z celkové desetimiliardové částky. Česká spořitelna zaregistrovala během první hodiny 330 obchodů, jak uvedl dnes Český rozhlas Radiožurnál. ČSOB pak v prvních hodinách přijala 300 objednávek v celkové hodnotě dvě miliardy korun. Čísla se týkají dopoledne, později banky po dohodě s ministerstvem financí (MF) přestaly o prodeji informovat. Souhrnnou statistiku za všechny banky poskytne ministerstvo v úterý.

Dluhopis bude mít nominální hodnotu jedné koruny, minimální objednávka bude 1 000 korun. Objednávky bude možné uskutečnit do 1. listopadu, následně 11. listopadu MF dluhopisy vydá. Výnos jednoletého státního dluhopisu bude podle MF v rámci pilotní emise dvě procenta. Za 1 000 dluhopisů v hodnotě jedné koruny zaplatí zájemce pouze 980 korun a MF mu za rok vyplatí 1 000 korun.

V případě pětiletých dluhopisů budou k dispozici hned dvě varianty: reinvestiční a kuponové. U nich se počítá s rostoucí úrokovou sazbou, která se ve výsledku může vyšplhat až na šest procent. Dlouhodobým cílem MF v souvislosti s vydáváním dluhopisů pro občany je zvýšit podíl domácností na držbě státního dluhu na úroveň běžnou ve vyspělém světě, tedy kolem deseti procent.

Miroslav Kalousek, ministr financí

„I kdyby v televizi každý den mluvilo deset Kalousků a deset Nečasů o zodpovědnosti, nebude to mít takový dopad, jako když významná část domácností bude mít část svých celoživotních úspor uloženo ve státních dluhopisech.“

Na spořicí státní dluhopisy se nevztahuje žádná daňová výjimka, žádné osvobození od daně, naopak se na ně uplatňuje standardní srážková daň. „Jelikož je ovšem jejich nominální cena jedna koruna, vlivem zaokrouhlení je efektivní daň nulová,“ uvedlo MF. 

Peníze
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Ekonomové ale už tak nadšení nejsou, protože státní dluhopisy podle nich neznamenají takovou jistotu, jak se říká, a ani výnosy prý nejsou zázračně vysoké. Ministr ale věří, že zájem bude. „Ti ekonomové, kteří jsou ve službách zahraničních bank, budou vždy tvrdit, že to není výhodné, protože by si přáli, aby na tom vydělávaly pouze zahraniční banky. Já si přeji, aby na tom vydělávaly i české domácnosti,“ míní Kalousek.

Petr Zámečník, šéfredaktor portálu Fincentrum

„Současné podmínky českých státních dluhopisů nejsou zase až tak výhodné, jak pan ministr tvrdí, neboť jejich výnosy jsou srovnatelné s výnosy na bankovních vkladech.“

Pilotní emisi za deset miliard by si prý mohlo rozdělit zhruba 100 tisíc zájemců. Dluhopisy budou k mání na pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky.