Maďaři se bouří proti reformám, vláda má ale všechny trumfy v rukou

Budapešť – V Maďarsku se rozbíhá vlna protivládních protestů. Lidé chtějí protestovat proti změnám v ústavě a v zákoníku práce, který podle nich zeslabuje ochranu zaměstnanců před propouštěním a omezuje jejich práva, a také proti retroaktivitě některých zákonů. Podle průzkumů se vládní politika nezamlouvá dvěma třetinám Maďarů. Nové volby ale budou až v roce 2014, do té doby má vláda Viktora Orbána v parlamentu pohodlnou většinu.

Maďarsko jede na vlně reforem a úspor prosazených vládou premiéra Orbána. Maďarům se to ale nelíbí a chtějí to změnit protesty. Demonstrace, které dnes odstartují, pořádají odbory ve spolupráci s občanskými iniciativami. Proti změnám v ústavě a zákoníku práce už demonstrovaly v Budapešti stovky lidí minulý týden. Přijali už dokonce desetibodovou petici proti změnám. Nyní se čeká, že by do ulic mohly vyjít desetitisíce lidí.

Nechtěná retroaktivita a úspory, které dolehnou na všechny

Maďarům je trnem v oku především retroaktivita některých zákonů. Vadí jim například to, že by se podle plánů vlády měli vrátit do práce bývalí policisté a hasiči mladší pětapadesáti let, kteří nyní pobírají tzv. výsluhový důchod. Podle vlády není možné, aby silní a zdraví lidé pobírali peníze od státu a k tomu si bokem přivydělávali. Pokud tito lidé odmítnou pracovat, do budoucna dostanou od státu jen o něco více než minimální mzdu. Bývalí policisté a hasiči nicméně poukazují na to, že se řada z nich pro toto povolání rozhodla právě kvůli možnosti jít do předčasného výsluhového důchodu.

Úspory a reformy ale doléhají na všechny občany. Od ledna má v Maďarsku vzrůst daň z přidané hodnoty z 25 na 27 procent, což bude evropský rekord. Zvýší se odvody zaměstnavatelů i zaměstnanců. Růst má sice i minimální mzda, to ovšem podle kritiků poškodí zase drobné podnikatele. Rozpočet na příští rok počítá s propuštěním 5 tisíc zaměstnanců ve veřejné sféře.

Maďaři se v krizi přiklonili k pravici, teď toho litují

Vlna protivládních akcí už měla začít během září. V tu dobu ale policie demonstrace nepovolila, a odbory tak mluvily o politickém nátlaku a bezprecedentním zásahu do ústavních práv občanů. Nakonec jim ale částečně vyhověl soud. Drobnější odbory teď vytvářejí jednotné hnutí nazvané podle polského vzoru Solidarita. Opozice věří, že demonstrace vládu rozštěpí a Orbán ve volbách v roce 2014 nezvítězí. Avšak ani maďarská opozice není silná, je rozštěpená. Zahrnuje strany od zelených liberálů přes socialisty až po krajní pravici. O jednotném postupu tak nelze hovořit.

Vládu Viktora Orbána a jeho strany Fidesz si Maďaři zvolili loni v dubnu a do vínku jí dali v parlamentu dvoutřetinovou (ústavní) většinu. Úspěch Fideszu ve volbách pramenil z frustrace Maďarů po sedmi letech vlády socialistů a roce úřednického kabinetu, během kterých ekonomika země zažila prudký propad a nárůst nezaměstnanosti nad deset procent. Nakonec Maďarsko muselo požádat o pomoc Mezinárodní měnový fond. Fidesz ovšem nyní může díky pohodlné většině schvalovat zákony jako na běžícím pásu a bez diskuse.