Ostravská rychlokovárna přináší nové technologie i místa

Ostrava – Na nejvyšší pozice světového průmyslu se tlačí Ostrava. Ve městě začíná provoz tzv. rychlokovárny, do jejíž stavby investovala společnost Vítkovice přes dvě miliardy korun – nejvíc peněz, které v posledních dvaceti letech do strojírenství zamířily. Kromě docela nových technologií přinese provoz rychlokovárny 80 nových pracovních míst.

Ostravská rychlokovárna má za sebou už šest týdnů zkušebního provozu, šlo ale o tzv. zkoušky za studena. Nyní už linka začne naplno pracovat. „Děláme slavnostní křest, kdy zahajujeme teplou integraci,“ doplnil ředitel Vítkovic Jan Světlík.

Spuštění rychlokovárny je přelomové hned v několika směrech. „Propojili jsme celou technologii včetně tepelného zpracování a ultrazvuku do jedné technologické linky,“ popsal ředitel Světlík světovou novinku, kterou linka zavádí. „Provoz je řízený počítačově a je plně automatizovaný. Efektivita výroby se díky tomu blíží myslitelnému maximu,“ doplnila mluvčí firmy Eva Kijonková.

Linka už má vyprodáno asi 60 procent kapacity. Zhruba třetina výrobků bude směřovat k oběma výrobcům bezešvých vysokotlakých ocelových láhví v rámci skupiny Vítkovice Machinery Group. Podstatná část produkce půjde na export, kromě Evropy zamíří také do Ruska, Indie nebo Jižní Ameriky.

Pro český průmysl je spuštění rychlokovárny podstatnou změnou. „Poté, co se zavřelo Poldi Kladno, Česko ztratilo možnost výroby a všechny speciální oceli se musely dovážet,“ zdůraznil Světlík. Teď už to bude jinak, například výkovky z nerezu nebo nástrojové oceli budou k dispozici v Ostravě. Guvernér České národní banky Miroslav Singer řekl, že pro Vítkovice i město Ostravu má investice velký rozměr. "Je to ukázka toho, že existují firmy,
které prosperují, investují, snaží se a rozvíjejí se. Mám z toho jenom radost," uzavřel guvernér.