Tuniský turismus pomalu ožívá

Tunis - Turismus v Tunisku doplácí na protesty nespokojených místních, meziročně se dokonce propadl o 40 procent. Odliv návštěvníků způsobily demonstrace na přelomu roku, které odstartovaly nepokoje napříč celou arabskou oblastí. Poloprázdné jsou hotelové rezorty, římské památky i kdysi turisty přeplněné písečné pláže.

Nenávist k padlému režimu vystřídala v Tunisku pokora k turistům. Ti se do země konečně začínají vracet, i když velmi pomalu. „Kvůli povstáním se sem lidé z Evropy bojí jezdit. Proto je tady teď tak mrtvo,“ vysvětluje turistický průvodce Mohammed Higre. 

„Jsme tu poprvé a moc se nám to tu líbí. Je tu krásně a velmi teplo. Pláže jsou pěkné a čisté. A hlavně, cítíme se tady vítáni,“ pochvaluje si zemi turistka Leslie Farrowová. Cestovní ruch je přitom pro Tunisko klíčový. Pracuje v něm 400 tisíc lidí, kteří vytváří šest procent hrubého domácího produktu. Rozpačité turisty se cestovní kanceláře snaží lákat hlavně slevami na all-inclusive nabídky. 

Tunisko
Zdroj: ČT24/nipunscorp.com

„Mám zhruba o třetinu lidí míň než loni. Čekám, že příští sezona už bude lepší,“ říká ředitel hotelu Sami Ben Hadj Fradj. „Před revolucí bylo Tunisko neznámá země. Turisté sem jezdili, ale nevěděli o nás nic. Teď o Tunisku ví celý svět. Lidé se o nás začínají víc zajímat,“ myslí si zaměstnanec hotelu Fehmi Hasnowe. 

Turisté se však o místní dění většinou zajímají pouze zpoza zdí hotelových rezortů, které oddělují dva světy. Za ní je ekonomicky zpustošená a politicky nestabilní země, která tři čtvrtě roku po svržení diktátora nemá nového vládce. Nejen hoteliéři proto vzhlížejí k 23. říjnu, kdy by se konečně měly konat nové volby.

Turistika v Tunisku (zdroj: ČT24)