Akciové tituly zažily v posledním čtvrtletí zlé časy

Praha/Londýn - Akciové trhy zažily nejhorší čtvrtletí od roku 2008. Kromě evropské dluhové krize se na tom podepsaly i problémy ve Spojených státech v čele s vysokou nezaměstnaností. V tomto období trpěla i pražská burza, která od začátku roku ztratila už téměř čtvrtinu hodnoty.

Finanční trhy se na růstové vlně vezly ještě na jaře. Pak ale přišly zprávy o tom, že ekonomiky dvou gigantů – Číny a Německa - zpomalují. Následně akcie po celém světě zareagovaly propadem. Nejhůře se dařilo bankám, které často drží velké množství řeckých dluhopisů. Naopak vítězem je farmaceutický sektor a maloobchod.  

Roman Koděra, ředitel pro privátní klientelu, Wood & Company

„Nejlépe se dařilo například firmám, které jsou v maloobchodním řetězci, jako například McDonald‘s a Coca-Cola. V ČR je tomu tak například u akcií Philip Morris, kde se čeká, že dividenda bude stále na vysoké úrovni.“ 

Na druhou stranu méně odvážní investoři, kteří se spolehli na podílové fondy, důvod k radosti nemají. Například akciové fondy jen během léta propadly až o dvacet procent. Navíc analytici jim nedávají příliš nadějí ani do konce roku. „Čtvrtý kvartál nebude výjimkou toho, co se děje celý rok 2011. Vše bude záležet spíše na tom, jak se bude řešit politická situace. Toto není úplně krize jednotlivých podniků, nebo to, co se stalo Lehman Brother, ale je to částečně i politická krize,“ myslí si Roman Koděra z Wood & Company. 

Investoři se tak obracejí k jistějším aktivům, jako jsou třeba dluhopisy. Úskalí těch státních však ukazuje dluhová situace v eurozóně. Na firemní obligace se ale investoři mohou stále ještě spolehnout.