Spotřeba alkoholu v Česku klesla

Praha - Přestože je spotřební daň z lihu od loňska vyšší, adekvátně více peněz se na alkoholu nevybralo. Podle výrobců lihovin zájem o jejich zboží v Česku stagnuje. Díky vyšším daním začal vzkvétat i černý trh.

Světová zdravotnická organizace představuje Čechy jako jedny z největších pijáků světa. Statistiku s téměř 16,5 litry čistého alkoholu na dospělou osobu a rok, ale zdravotníkům nevěří Unie výrobců lihovin České republiky. Tvrdí, že současná spotřeba je mnohem menší. „Za časové období od roku 2001 do roku 2009 nejsou ve spotřebě alkoholu žádné výkyvy, množství je ustálené asi na deseti litrech čistého alkoholu na člověka za rok,“ uvádí Bohumila Beranová, mluvčí českého statistického úřadu. 

Podle daní vybraných z alkoholu, jeho prodej v poslední době klesá. I když poslanci zvýšili daň o 7,5 procenta, peněz se za letošních prvních osm měsíců vybralo podobně jako v době, kdy byla daň nižší. 

Na vyšších odvodech státu se živý i černý trh.  

Unie výrobců a dovozců lihovin odhaduje, že nelegální alkohol dosahuje až dvaceti procent z celkové spotřeby. Podle Generálního ředitelství cel je to o něco méně.

Jiří Barták, mluvčí Generální ředitelství cel:

„Podle našich odhadů by se černý trh s alkoholem mohl pohybovat okolo deseti procent.“