Vláda vyčlenila na podporu filmařů 300 milionů korun

Praha – Na podporu filmových produkcí pro příští rok vyčlenila vláda stejnou částku jako letos, tedy tři sta milionů korun. Informaci potvrdila Helena Fraňková z ministerstva kultury, která má na starosti program podpory filmového průmyslu. Tato suma je součástí rozpočtu ministerstva kultury a filmové štáby z ní mohou žádat proplacení až dvaceti procent z peněz již utracených za natáčení v České republice v daném roce. Informuje o tom dnešní vydání deníku E15.

Program podpory filmového průmyslu v Česku umožňuje vracet producentům natáčejícím v českém prostředí dvacet procent uznatelných nákladů. Výše přidělené částky zatím není jistá, momentálně ji jako součást státního rozpočtu pro příští rok projednává rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny.

Obdobné pobídky jako Česko mají Irsko, Británie, Německo, Francie, Maďarsko a dalších šest evropských zemí. Pohybují se mezi15 a28 procenty z celkového rozpočtu filmu. Filmová natáčení jako zdroj pracovních příležitostí i propagace podporují i další země po celém světě.

Ludmila Claussová, Česká filmová komise

„V tuto chvíli registrujeme poptávku filmařů, která by vyčerpala prostředky programu i v objemu pěti miliard korun.“

Ještě před definitivním schválením částky na příští rok se o natáčení v Česku v následujících měsících zajímala řada velkých projektů. Jedním z nejžhavějších kandidátů na přidělení peněz pro příští rok je hollywoodský velkofilm The Gray Man s Bradem Pittem v hlavní roli. Ve hře je i jeden z dílů Shakespeare Series, Henry V., z produkce BBC nebo nejmenovaný jihokorejský snímek.

Program, ze kterého mohou čerpat i čeští producenti, doposud do Česka přilákal několik obřích zahraničních projektů jako například Mission Impossible 4 s Tomem Cruisem, dotáčky snímku Red Tails, 12 snímků dílů seriálu televize ABC Missing nebo film Wenceslas Square. Jenom producenti Mission Impossible 4, studio Paramount Pictures, v Česku utratili za výrobky a služby přes 450 milionů korun. Z programu tak vedle domácích filmařů profitují i hotely, dopravní společnosti nebo firmy nabízející catering.