V Praze se od začátku roku prodalo tolik bytů jako v roce 2010

Praha – Od ledna letošního roku do září se v Praze prodalo v novostavbách 2492 bytů, což je podle statistik téměř stejné číslo, jako za celý loňský rok. Jen za třetí čtvrtletí se přitom v hlavním městě prodalo 998 nových bytů, tedy o 200 více než v jiném čtvrtletí od poloviny roku 2008. V posledním čtvrtletí se očekává překročení hranice 1000 nových bytů. Vyplývá to ze statistik developerské firmy Ekospol.

Hlavní příčinou rostoucí poptávky je ohlášené zvýšení DPH od ledna 2012. Místo deseti procent se bude k cenám bytů účtovat procent čtrnáct. Prodeje nových bytů podporují i banky, které snižují úroky z hypotečních úvěrů. Vedle toho přispívají k růstu prodeje i slevy, které developeři poskytují. V příštím roce už pro slevy nebude prostor.

Nové byty, které se nyní v Praze prodávají, stojí průměrně 40 až 45 tisíc korun za čtvereční metr. To představuje zhruba desetiprocentní marži, která umožňuje developerům připravovat další projekty. „Pokud bude někdo v příštím roce slevovat, tak jen o procento, určitě ne o celá čtyři procenta. Nikdo nepůjde do rezidenční výstavby s marží šest procent,“ konstatuje generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Na konci srpna bylo v Praze na prodej 7 300 nových bytů v developerských projektech. Z toho 14 ještě nebylo ve výstavbě a více než 3 000 bytů se staví. Zbývajících 2 600 bytů je již postaveno, ale kvůli vysokým cenám se prodávají jen pomalu.