E.ON podraží od prosince plyn o 3,5 procenta

České Budějovice - Společnost E.ON nastaví od prosince vyšší ceny plynu. Podle mluvčího společnosti Vladimíra Váchy se ceny zemního plynu pro zákazníky a maloodběratele zvýší o 3,5 procenta. Společnost přitom koncem minulého týdne avizovala, že ceny plynu pro domácnosti ve čtvrtém čtvrtletí měnit nebude.

Vladimír Vácha, mluvčí E.ONu

„Po přepočtu vstupů cen plynu jsme k tomu přece jen přistoupili, ale až od posledního měsíce čtvrtletí. Domácnosti si měsíčně připlatí v řádech desetikorun. Záleží na konkrétní sazbě, zda zákazník na plynu jenom vaří, nebo s ním topí.“

„Pro průměrnou domácnost, která plyn používá k vytápění, se bude jednat o cenový nárůst cca 50 korun za měsíc. Pro domácnost, která plyn používá pouze na vaření, to bude zhruba pět korun na měsíc,“ přiblížil mluvčí společnosti Vácha.

Plyn zdražili i další velcí hráči

V poslední době zdražuje většina dominantních dodavatelů plynu. RWE minulý týden oznámilo, že od listopadu zvýší ceny zemního plynu pro domácnosti v průměru o 5,2 procenta. Měsíčně si tak zákazníci připlatí o šest až 80 korun více. Důvodem je prudké oslabení koruny vůči americkému dolaru.

Plyn
Zdroj: ISIFA/EPA/ANDY RAIIN

Již od října pak zvýšila ceny konkurenční Pražská plynárenská. Domácnost, která plyn od této firmy využívá k vaření, topení a ohřevu vody, si při roční spotřebě 20 megawatthodin připlatí měsíčně 87 korun, tedy o téměř pět procent více. 

Firmy přitom výrazně zdražovaly na konci prvního pololetí, některé z nich o téměř deset procent. Přinutily je k tomu rostoucí ceny ropy, které jsou vázány na ceny plynu.

Jestli budou dodavatelé zdražovat i po novém roce, zatím není jisté. „Pokud ano, tak myslím, že už jenom mírně. Nelze ale vyloučit, že při kolísání a nejistotě, která panuje, může dojít i k určitému zlevňování. Ještě to bude záviset na tom, jestli bude sílit ekonomická krize nebo bude situace v Evropě stabilizovaná,“ myslí si mluvčí firmy ENA Vladimír Štěpán.

Zdražování plynu (zdroj: ČT24)