Unie nepovolí fúzi NYSE a Deutsche Börse, žádá ústupky

Brusel - Obří fúze burzovních společností NYSE Euronext a Deutsche Börse zřejmě narazila na vážnou překážku. Podle agentury Reuters se megafúzi chystají odmítnout evropské regulační orgány, které se obávají, že spojením už tak dost velkých a vlivných burz by mohlo být ohroženo zdravé konkurenční prostředí. Evropská komise nejspíše bude požadovat od obou podniků ústupky, o jejich rozsahu se však zatím může jen spekulovat.

„Očekáváme, že Evropská komise tento týden zašle oběma stranám seznam námitek,“ uvedl pro Reuters burzovní zdroj, který nechtěl sdělit žádné podrobnosti s odkazem na to, že jde o citlivou záležitost.

Ve většině případů seznam námitek vymezuje obavy, které má komise z omezení konkurence. Deutsche Börse a NYSE Euronext mohou obavy regulátora zmírnit tím, že jej přesvědčí, že k obavám není důvod. Pokud bude regulátor, tedy Evropská komise, trvat na svém, zřejmě jim nezbude, než se vzdát některých aktivit.

Burza
Zdroj: Boris Roessler/ISIFA/EPA

Americké regulační orgány spojení již posvětily

Výbor pro zahraniční investice Spojených států přitom připravované spojení burz odsouhlasil na konci srpna. Fúzi podniků schválili akcionáři už v červenci, projekt však už tehdy některé kontrolní výbory v Evropě i v Americe považovaly za výraznou hrozbu pro konkurenční prostředí. 

Americký výbor ocenil firmu NYSE Euronext na téměř deset miliard dolarů (přes 170 miliard korun). Oba podniky fúzi prezentují jako sloučení rovných. Deutsche Börse ale bude mít ve správní radě deset křesel ze 17, takže bude sloučený podnik ovládat. Němci budou držet zhruba 60 procent akcií sloučeného podniku.