Experti radí Kalouskovi předělat rozpočet na příští rok

Praha/Lucemburk – Schodek státního rozpočtu na příští rok je v ohrožení. Už ve chvíli, kdy návrh rozpočtu schválila vláda, to připustil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) i premiér Petr Nečas (ODS). Zatímco zástupci vlády ale nechtějí na rozpočtu nic měnit s tím, že zapracovávání změn by bylo spíš jen věštěním z křišťálové koule než seriozní analýzou, řada ekonomů se k tomu staví jinak. Ministrovi financí radí, aby rozpočet přepracoval i za cenu, že by stát musel začátkem příštího roku hospodařit v rozpočtovém provizorium.

Pokud ekonomika v příštím roce vzroste o 2,5 procenta, bude stát hospodařit se schodkem 105 miliard korun. V poměru k hrubému domácímu produktu tak deficit nepřekročí 3,5 procenta, k čemuž se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. Jenže uspokojivá čísla jsou zatím jen na papíře. Růst ekonomiky zpomaluje, podle Eurostatu by Evropa mohla na sklonku letošního roku skončit s kladnou nulou. I premiér Nečas už připustil, že by česká ekonomika mohla růst v příštím roce třeba i o procento pomaleji, než počítá rozpočet.

„Teoreticky si myslím, že je asi vhodné nějaké změny v parametrech rozpočtu učinit,“ radí člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník. „Já si myslím, že by ještě pořád byl čas přepracovat návrh rozpočtu i s rizikem, že by třeba teoreticky bylo měsíc rozpočtové provizorium,“ míní Jiří Rusnok, prezident Asociace penzijní fondů a taktéž člen NERVu.

Kalousek: Růst menší o procento rozpočet bez problémů ustojí

Podle expertů hrozí opakování scénáře při schvalování rozpočtu na rok 2009. Tehdy hospodářská krize z téměř pětiprocentního růstu udělala pětiprocentní propad. Na konci roku tak v kase chybělo 195 miliard korun. Podobné turbulence ale ministr Kalousek pro příští rok nečeká a mírné zpomalení ekonomiky prý jeho rozpočet bez problémů ustojí.

Pokud nepřijde nějaký zásadní systémový problém jako skutečně hluboká krize. „Pak bychom to garantovat nemohli,“ potvrdil. „Pokud ale dojde jen k ochlazení ekonomiky o jedno, jeden a půl procenta, tak deficit dodržíme i tak,“ dodal.

Reporáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Ministr zároveň dnes v Lucemburku zopakoval, že se na návrhu rozpočtu pro příští rok nic měnit nechystá. S katastrofickými scénáři ale hodlá počítat alespoň teoreticky. „Jediné rozumné, co se dá dělat je vypracovat několik krizových scénářů pro několik variant horších, ještě horších a katastrofičtějších a být připraven na skutečnost, o které nevíme, jaká bude,“ podotkl ministr.

Boj o podobu rozpočtu na příští rok ve sněmovně teprve začíná. Dolní komora může teoreticky vládní návrh vrátit, třeba jako v roce 2001. Senátoři o rozpočtu nehlasují.