Moody's srazila rating Itálie o tři stupně

New York/Řím – Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o tři stupně z Aa2 na A2, a to poprvé od roku 1993. Zemi podle ní čeká jen slabý růst ekonomiky, který přibrzdí i ambiciózní plány Berlusconiho vlády dosáhnout vyrovnaných rozpočtů v roce 2013. Podle Moody's navíc zůstává negativní i výhled ratingu, což znamená, že k dalšímu snížení ratingu může sáhnout brzy.

Podle Moody's by Itálii mohlo hrozit další snížení úvěrového ratingu v případě, že nebude vyřešena dluhová krize v eurozóně a zhorší se dále přístup k dlouhodobému financování. „Rizikový profil vlády vyžaduje přemístění ratingu do kategorie s jedním A,“ uvedl analytik agentury Alexander Kockerbeck. „Když vidíme, že se taková situace vyvíjí, a pokud zde jsou určitá rizika v dlouhodobém financování, pak je to situace, ve které vidíte přechod hodnocení na nižší úroveň,“ dodal.

David Marek, analytik Patria:

„První bod je ten, že italská ekonomika prakticky neroste a zaostává za očekáváním. Letos poroste možná o půl procenta, možná o šest desetin. Příští rok bude prakticky stagnovat, což výrazně ztěžuje fiskální konsolidaci.“

V posledních měsících se Itálie ocitla pod sílícím tlakem, aby rychleji snižovala dluh, který se v září pohyboval kolem 1,9 bilionu eur (zhruba 46,8 bilionu korun). Vláda byla nucena prosadit program úsporných opatření za 59,8 miliardy eur (1,47 bilionu korun), který minulý měsíc schválil parlament. Do roku 2013 Itálie slibuje vyrovnaný rozpočet.

Agentura Moody's
Zdroj: ČT24

„Kvůli neřešené evropské krizi se prodražuje financování italského dluhu. Výnosy italských státních dluhopisů rostou a výrazně převyšují jediný pozitivní bod a tím je snaha italské vlády o úsporná opatření,“ míní analytik společnosti Patria David Marek.

Po snížení ratingu premiér Silvio Berlusconi zdůraznil, že toto rozhodnutí agentury Moody's bylo očekáváno a že vláda pracuje na tom, aby splnila rozpočtové cíle: „Vláda a parlament pracují na nových účinných opatřeních, která posílí důvěru. Předložíme je v polovině měsíce.“ 

Gavin Jones, šéf ekonomické redakce, Reuters:

„Trhy se teď nejvíc zaměřují na italské slabiny. Dívají se hlavně na nestabilní politickou situaci a negativní vývoj ekonomiky. Je to znamení nedostatku důvěry v to, že Itálie ještě dokáže vyřešit své problémy.“

Rating Itálie poklesl už v září, kdy jej hodnotila mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's. Jako hlavní důvod uvedla horší výhled ekonomiky, ale také nejistotu na politické scéně. Berlusconi ke snížení ratingu tehdy uvedl, že má pocit, že S&P se neopírá o realitu, ale o zprávy v médiích.

MMF chce uklidnit trhy, nabízí pomoc při nákupu španělských a italských dluhopisů

Mezinárodní měnový fond dnes nabídl eurozóně pomoc při řešení dluhové krize. Podle šéfa MMF pro Evropu Antonia Borgese by fond mohl v případě potřeby investovat spolu se záchranným fondem eurozóny EFSF do nákupu stáních obligací Španělska a Itálie. Tímto krokem chce přispět k uklidnění investorů a posílit jejich důvěru v cenné papíry těchto zemí. Kromě společných investic s EFSF by MMF rovněž mohl poskytnout oběma zemím preventivní úvěrovou linku.