Merkelová pokračuje v omezování solární energie

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová bude i nadále redukovat podporu solární energie v Německu, jak uvedla na regionální konferenci své Křesťanskodemokratické unie (CDU). Německo je světovou jedničkou v produkci elektřiny ze slunce, její výroba je ale bez státních subvencí nerentabilní. Podle Merkelové by tak mohlo být výhodnější solární energii dovážet ze zahraničí, například z Řecka.

S tím, jak v Německu roste počet fotovoltaických instalací, tamní vláda pravidelně snižuje i podporu pro výrobu solární elektřiny. Letos mělo jít o 15 procent, na příští rok uvažovala o dalších devíti procentech. „Nejsem si jistá, zda v tom nebudeme muset pokračovat,“ naznačila Merkelová, že chystaná omezení subvencí nebudou poslední.

Dle Merkelové je důvodem fakt, že solární proud tvoří jen dvě procenta vyrobené elektřiny v Německu, ovšem do odvětví plyne 50 procent podpory určené pro produkci energií z obnovitelných zdrojů. „To není racionální poměr,“ zdůraznila. Do Německa se podle ní také dostává stále více levných fotovoltaických modulů z Číny, čímž přibývá nových instalací. V této souvislosti považuje kancléřka za smysluplné v budoucnu dovážet solární proud i ze zahraničí, například z Řecka, kde svítí slunce větší část roku a intenzivněji než v její zemi.

Solární elektrárna
Zdroj: Patrick Pleul/ISIFA/EPA

V současnosti je Německo největším světovým trhem pro fotovoltaiku. Odvětví zažilo nebývalý rozmach po roce 2000, kdy byl ve Spolkové republice přijat nový zákon o obnovitelných zdrojích energie. Předpis investorům garantuje, že po dobu 20 let budou za energii ze slunce dostávat vyšší ceny, než jsou nastaveny na trhu celkovém.