Samsung vrací patentový úder Applu

Soul – Jihokorejský Samsung Electronics přilévá oheň do patentového sporu s americkou společností Apple. Korejci podají u soudů v Itálii a Francii žádost o zablokování prodeje nového telefonu iPhone 4S firmy Apple, protože podle Samsungu porušuje jeho dva patenty vztahující se k mobilním technologiím.

Samsung hodlá po dalším přezkoumání usilovat o zákaz prodeje také v dalších zemích: „Apple stále záměrně porušuje naše práva k duševnímu vlastnictví a těží z naší technologie. Budeme trvale chránit naše duševní vlastnictví.“

Představení nového iPhonu bylo spíše zklamáním

Samsung a Apple spolu od dubna vedou více než 20 soudních sporů v devíti zemích. Samsung přichází s dnešním „útokem“ den poté, co Apple oficiálně představil ve Spojených státech svoji novou verzi iPhonu. Ten však zklamal fanoušky i investory, kteří očekávali něco více než lépe vybavenou verzi přístroje, který byl poprvé představen více než před rokem.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Sascha Segan, analytik, PCmag.com

„(Apple) Nechali lidi uvěřit, že přijde nový iPhone. Přišel, ale ne pětka, jak si všichni mysleli. Proto to bylo takové zklamání. Novinka je sice lepší ve všech směrech, ale je to prostě málo.“

Nový iPhone je dvakrát výkonnější, má lepší grafickou kartu, nový operační systém, revoluční systém hlasového ovládání a bude stát dvě stě dolarů. Ani to ale nenaplnilo očekávání, která do novinky IT i finanční svět vkládal. 

V současnosti mezi sebou vedou obě společnosti spory o patenty ve Spojených státech, Evropě i v Asii. Boj zahájil Apple letos v dubnu, kdy zažaloval Samsung kvůli tomu, že chytré telefony Galaxy a tablety od Samsungu údajně kopírují jeho přístroje iPhone a iPad. Obě firmy se snaží ukořistit co největší podíl na trhu s chytrými telefony a tablety, v případě chytrých telefonů se jim již podařilo sesadit z první pozice finskou Nokii, která je nyní třetí.

Samsung Galaxy S2
Zdroj: ČT24/Samsung
Vydáno pod