Japonský veletrh CEATEC letos ve znamení úspory energie

Čiba - Chytré telefony detekující páchnoucí dech i radiaci, ohýbatelné dálkové ovladače či supertenké PC tablety. To jsou některé z novinek, které se představují na veletrhu vyspělých technologií CEATEC, který v úterý začal v japonském městě Čiba nedaleko Tokia a potrvá do 8. října. Na veletrhu v Čibě nedaleko Tokia prezentuje své produkty zhruba 600 firem a během pěti dnů organizátoři očekávají, že přijde na 200 tisíc návštěvníků. Hlavním motivem výstavy je úspora energie.

V Japonsku je vysoká poptávka po nejmodernějších měřičích radiace a technologiích šetřících energii poté, co březnová série katastrof vyvolala obavy z kontaminace i nedostatek energie, který se v létě projevil nutností šetřit při spotřebě elektřiny. Japonský telekomunikační gigant NTT DoCoMo tu představil chytré telefony, které dokážou detekovat páchnoucí dech, měřit základní životní funkce a mohou být dokonce využity i k měření úrovně radiace v okolí. DoCoMo rovněž předvedl, jak je možné ze základních stanic mobilních telefonů získat údaje o populaci, což umožní městským plánovačům nebo úřadům v případě katastrof zmapovat přesuny lidí či pomoci identifikovat osoby v konkrétních oblastech.   

Japonský Nissan předvedl systém nazvaný Vehicle to Home, který umožňuje použít v domě energii, která je uložená v bateriích elektromobilu. Výrobce elektronických součástek Murata Manufacturing představil zařízení využívající nově vyvinutý průhledný organický film, který dokáže předávat příkazy pomocí ohýbání nebo tlaku. Jedním z jeho novátorských udělátek je světlem nabíjená destička nazvaná Leaf Grip Remote Controller – tento dálkový ovladač ovšem nemá žádná tlačítka a povely předává s pomocí ohýbání nebo kroucení. 

Juukiši Sakaj, vedoucí divize vývoje, Nissan: 

„Ukazujeme trochu futuristický model, vypadá sice jako kosmická stanice, ale je plně funkční a technologicky velmi vyspělý. Využívá kombinaci solární energie, dobíjení z automobilu i vlastní baterie.“

Další aplikací využívající organický film je dotykový panel, který nejen reaguje na pohyby prstu nalevo-napravo a nahoru-dolů, ale na rozdíl od běžných dotykových skel používaných u chytrých telefonů také „cítí“, jak silný tlak je na něj vyvíjen. „V současnosti dáváme na dotykových panelech chytrých telefonů a tabletů pokyny dvojrozměrně, ale tento vynález nám dá třetí dimenzi - v síle tlaku,“ řekl agentuře mluvčí firmy Murata Kazuhisa Mašita. „To umožní uživatelům například posouvat pomalu obrazovku jemným dotykem a projíždět obrázky rychleji, pokud víc zatlačí,“ dodal. 

Předvádí se i spotřebitelská elektronika

Firmy představují vylepšené výrobky před nákupní horečkou očekávanou s blížícím se koncem roku; ovšem v situaci, kdy ekonomika vykazuje známky zpomalení kvůli pokračující dluhové krizi v Evropě. Firma Sony se pochlubila například s novým dvouokým dalekohledem schopným nahrávat ve vysoké digitální kvalitě a v 2D i 3D, který by mohli ocenit především milovníci divoké zvěře, hledači bouří nebo sportovní fanoušci. 

Toshiba vystavuje to, co označuje za „nejtenčí a nejlehčí“ PC tablet na světě vybavený desetipalcovou obrazovkou, který je široký jen 7,7 milimetru a váží pouhých 558 gramů. A veletrh se stal pro Toshibu také příležitostí pro japonský debut 3D televizoru Regza 55X3, k jehož sledování nejsou potřeba speciální brýle.

Zkoušet oblečení virtuálně? Nic není nemožné

Firma TOPPAN například vyvinula virtuální zkušební kabinu, s jejíž pomocí by si zákazník mohl oblečení pohodlně vyzkoušet doma namísto stísněné kabinky v obchodě a následně si ho objednat přes internet.

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)